<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Direktorka škole „ Vladislav Ribnikar“ podnijela ostavku i objasnila zašto

Povukla se prije isteka roka vršioca dužnosti

28. septembar 2023, 11:20

V. d. direktorka Osnovne ogledne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu Anđela Petrović, u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo kada je učenik K. K. ubio devetoro svojih drugara i školskog čuvara, potvrdila je za Nova.rs da je podnela lični zahtev za rašrešenje na mesto v. d direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove. U razgovoru za naš portal, Petrović ističe koji su pravi razlozi njene odluke.

Pošto je posle vanrednog inspekcijskog pregleda razrešena dugogodišnja direktorka Osnovne ogledne škole „Vladislav Ribnikar“ Snežana Knežević, na mesto vršioca dužnosti direktora postavljena je Anđela Petrović, učiteljica sa dvodecenijskim stažom u obrazovanju.

Mandat vršioca dužnosti traje najduže šest meseci i u tom roku treba da bude izabran novi direktor škole, međutim Petrović je odlučila da se povuče sa ovog mesta pre isteka roka.

U razgovoru za Nova.rs Petrović navodi da joj je ponestalo snage za dalje vođenje škole.

„Prethodna tri meseca sam se istinski trudila da maksimalno profesionalno obavljam svoj posao, nesebično se dajući i angažujući da rešim sva važna pitanja vezana za školu. Za dalje nemam snage. Zahvalna sam Ministarstvu prosvete na ukazanom poverenju. Iz ličnih razloga čvrsto stojim iza svoje odluke, koju mi nije bilo lako da donesem. Dobro sam razmislila pre saopštenja“, jasna je Petrović.

Dodaje da je u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ radila tri meseca u dve smene i to bez pomoćnika. Ipak, uspela je da reši mnoga krucijalna pitanja.

„To je zaista tako. Zaista nisam imala snage. Ja sam na ovom mestu radila tri meseca, bez pomoćnika, u dve smene. Stavila sam školu na noge po pitanju administracije. Odradila sam sva krucijalna pitanja vezana za funkcionisanje škole, ali zaista mi je negde ponestalo snage jer radim posao 12 sati u kontinuitetu, a zanemariti porodicu nije rešenje na duge staze“, navodi Petrović.

Povratak na staro mesto

Petrović objašnjava da se ni u jednom momentu ne kaje što je prihvatila poziciju vršioca dužnosti direktora u ovoj školi.

„Nijednog momenta se nisam pokajala što sam ovo prihvatila. Zaista se ne kajem zbog ovog posla. Čista srca sam ušla i odradila posao ‘muški’, ali to nije mesto gde ja sebe vidim na duže staze. Jednostavno, nisam mogla u takvoj sredini da postignem punu afirmaciju. Rešila sam neke krucijalne stvari, tako da sada neko može da nastavi ovaj posao“.

Za kraj razgovora, ističe da se vraća na svoje staro radno mesto u Osnovnoj školi „Danilo Kiš“ na Voždovcu.

„Imam gde da se vratim, imam kolektiv koji je jako podsticajan i afirmativan. Odeljenje koje sam ostavila je divno, tako da ću da se vratim inicijalno svom poslu“, kaže Petrović.

Kandidovana za nagradu

U svojoj dugoj karijeri, Anđela Petrović je radila u tri osnovne škole i ostvarila zapažene rezultate u raznim sferama obrazovanja. Učesnica je mnogih tribina, projekata i naučnih skupova.

Mediji su pisali i o iznenađenju koje su joj priredili njeni četvrtaci, nakon što je pred sam kraj školske godine zbog povrede noge morala na bolovanje.

Deca su se okupila u parku nedaleko od zgrade u kojoj živi, držeći u rukama ispisane reči poruke: „Učiteljica posadi seme koje ostaje za ceo život. Hvala vam na znanju, trudu, ljubavi, pažnji koju ste nam pružili. Volimo vas puno! Vaša deca! Generacija 2010/11“.

Takođe, njene kolege iz OŠ „Danilo Kiš“ u Beogradu, posvetili su joj deo pesme, kandidujući je pre tri godine za nagradu „Oni su heroji“.

„Ponos si naše škole, kolege te mnogo vole. Ovu si nastavu obogatila, hvala ti Anđo mila. Vrlinama ti nema broja, biramo te za heroja“. Tako glasi deo pesme o učiteljici Anđeli, koju su napisale njene kolege.

Konkurs za dodelu ovog priznanja rapisala je Delegacija Evropske unije sa ciljem da se prepoznaju i nagrade najistaknutiji pojedinci tokom pandemije korona virusa, a koje su predložili njihovi sugrađani, prijatelji ili porodica.

Među 15 odabranih, Anđela Petrović je po broju ljudi koji su za nju glasali bila te 2020. godine na drugom mestu, a status heroja zaslužila je zbog svog angažmana tokom onlajn nastave.

Ona je bila jedna od nastavnika koji su u vreme nastave na daljinu snimali časove koji su emitovani putem javnog servisa.