Branka Prpa: Ukrajina žrtva proksi rata SAD i Evrope, Srbija u slijepom sokačetu

Istoričarka Branka Prpa je, gostujući u emisiji N1 Newsnight, izjavila da je rat u Ukrajini tek sada počeo i da najava delimične mobilizacije u Rusiji znači da će se "znatno proširiti".

27. septembar 2022, 8:34

Naglašava i da je "proksi rat" koji vode Amerika i Evropa preko Ukrajinaca "nešto najbesramnije u evropskoj istoriji". A na pitanje gde je u svemu tom Srbija, kaže: "Srbija je u slepom sokačetu, čeka šta će se dogoditi u budućnosti".

Celokupna situacija ne može da se razume bez konteksta, kako se sve dešava. Ono što je primarno u celoj priči je da sad počinje pravi rat, bila je specijalna vojna operacija, a sad počinje pravi rat sa svim konsekvencama, uključujuči i nuklearne pretnje koje se razmenjuju sa obe strane“, rekla je Prpa.

Prema njenim rečima, apsolutno je tragično to da je jedan narod gurnut u „klanicu“.

I da taj proksi rat koji vode Amerika i Evropa preko Ukrajinaca je nešto, čini mi se, najbesramnije u evropskoj istoriji. Ako hoćeš da ratuješ, izvoli pa ratuj, nemoj da ratuješ tako što ćeš slati druge u rat, i što će drugi biti topovsko meso“, naglasila je i dodala da su brojevi poginulih i gubitaka „zastrašujući“.

Prpa je kazala i da će se, najavom delimične mobilizacije, vojne operacije Rusije „znatno proširiti“.

„Zato i sad kažem – sad počinje pravi rat“, pojašnjava.

Gošća N1 naglašava i da Rusija ne gubi rat, i da su takve objave – propaganda.