<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ana Brnabić raspisala ponovljene izbore u Beogradu za 2. jun

03. april 2024, 6:46

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je u srijedu nove izbore u Beogradu za 2. jun, nakon što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u gradski parlament na tri konstitutivne sjednice poslije prosinačkih izbora prošle godine nije uspjela osigurati većinu.

Ponavljanje beogradskih izbora, poslije optužbi opozicije da su pokradeni, donijelo je nove napetosti između vladajućeg SNS-a i opozicionig korpusa i lijevih i desnih stranaka, a suština je mogu li se do novog glasanja primijeniti preporuke misije međunarodnih posmatrača (ODIHR) da izborni proces bude pošten.

Brnabić je, saopštivši danas odluku o raspisivanju izbora, rekla da su oni pomaknuti  "za posljednji zakonski rok na zahtjev opozicije i izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Naša je zajednička obveza i dužnost da izborni dan protekne u najboljem redu. Pozivam sve stranke da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna trka bude poštena i korektna", rekla je Brnabić, prenosi Hina.

Vladajući SNS nije uspio osigurati većinu za formiranje vlasti u srbijanskoj prijestolnici, pa se predsjedništvo SNS-a odlučilo za nove beogradske izbore.

Srpska napredna stranka osvojila  je  49 mandata u Skupštini Beograda, proevropska opoziciona koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN)  43 od ukupno 110 mandata, a koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti odbornike s izborne liste pokreta "Mi - glas naroda" kontroverznog doktora Branimira Nestorovića, ali se ta grupa u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak opozicije ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Opozicija od izbornog dana  optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji.

Brojne primjedbe imali su i međunarodni posmatrači, što je konstatovano i u izvještaju OSCE-ove posmatračke misije ODIHR, uz preporuke srbijanskim vlastima da osiguraju poštene uslove za sve aktere izborne trke, ponajprije sređivanje popisa birača i stvaranje ravnopravnih medijskih uslova.