<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

AKO SE OVAKO NASTAVI: Države regije neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050

20. april 2024, 5:00

Borut Pahor, bivši predsjednik Republike Slovenije obratio se medijima na konferenciji "Prijatelji Zapadnog Balkana" koja se održava u Ljubljani. Kazao je kako njegovo obraćanje na konferenciji nije popraćeno aplauzom jer je istakao kako ne misli da će EU i zemlje Zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

“Nisam imao osjećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. Godine 2004. taj optimizam je postojao i ja sam to rekao. Niko ne vjeruje da će EU i države u regiji biti spremne do 2030. godine, ako nastavimo ovako ni 2050. godine regija neće biti spremna. Svi znamo da vrijeme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom dijelu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost”, rekao je Pahor.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, ponudio se kao zamjena Miroslavu Lajčaku na mjesu specijalnog izaslanika EU i naveo kako je taj dijalog stao zbog nedostatka povjerenja.

“Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo ni za Srbiju ono što im treba za budućnost”, poručio je Pahor.