OŠTRA NULA

Milica Pralica za BUKU: Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini

Izlazim na ulicu jer sam bijesna na društvo koje nikad ne vjeruje ženama i uvijek se traži opravdanje za nasilnika, da se opravda nasilje koje doživljavamo.

10. novembar 2022, 9:01

Sa Milicom Pralicom iz Oštre nule u Buka podcastu razgovarali smo o protestima koji su se održali u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Protesti su se održali nakon što je žena u Bihaću ubijena od strane svog partnera, a sa ciljem da institucije shvate važnost promjene zakona i uvođenje femicida kao posebne kategorije zločina, kao i da nadležni shvate važnost prevencije nasilja.

Milica Pralica iz Oštre nule kaže da svaki dan svjedočimo nekom nasilju nad ženama, u poslednje vrijeme je najviše slučajevima femicida i silovanja, a naša država i političke elite na vlasti ne rade ništa da zaštite žene i zato smatram da je važno izaći na ulice, dići svoj glas u ime ubijenih žena koje ovaj sistem nije zaštitio, ali za sve nas žive koje sistem treba da štiti.

"Mi kao građani i građanke ne treba da okrećemo glavu od problema u našem društvu, već reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo/pružimo pomoć ženama kada je potrebna, zato je bitno da sutra budemo uz žene BiH na ulicama, jer solidarnost je naša snaga", rekla je za BUKU Pralica.

Dodaje da izlazi na ulicu jer je bijesna na sistem i državu u kojoj živi, zbog loših zakonskih regulativa, kao što je ne prepoznavanje pravne definicije femicida, ignorisanja nasilja nad ženama, institucionalnog nasilja koje svakodnevno doživljavamo.

"Izlazim jer želim uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte! Izlazim jer sam bijesna na medije koji izvještavaju o zločinu iz strasti ili porodičnoj tragediji, a ne o femicidu i ubistvu žene! Izlazim jer sam bijesna na društvo koje nikad ne vjeruje ženama i uvijek se traži opravdanje za nasilnika, da se opravda nasilje koje doživljavamo. Izlazim zbog svih žena koje su ubijene samo zato što su žene, ali i zbog svih onih koje je strah izaći, da ih ohrabrimo i oslobodimo stigme koje im nameće društvo i sistem, a to je da su krive za ono što im se dešava. Nećemo živjeti u strahu. Nećemo umirati u tišini. Prekinimo šutnju, jer nas ona ne štiti", ističe Pralica.

Pogledajte cijeli podcast;