PREDIZBORNI PODCAST

Kandidat SzBiH za Skupštinu KS Kemal Čaušević: Motiv mi je da pokažem da osobe sa invaliditetom nisu socijalni slučajevi

Kemal Čaušević rođen je 1995. u Goraždu, živi i radi u Sarajevu. Magistrirao na Odsjeku za socijalni rad Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na temu “Osobe s invaliditetom kao poduzetnici – mogućnosti realizacije i razvoja poslovnih aktivnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine.”

22. septembar 2022, 8:08

Zaposlen, i aktivan u političkom i društvenom životu. Kandidat je Stranke za BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo. Osoba je sa 80% invaliditeta. Za BUKU govori o ciljevima, te prijedlozima rješenja za ključne probleme.

BUKA: Ne vidimo često osobe sa invaliditetom na izborima, kao da strankama nisu bitne. Je li to drugačije u Stranci za Bosnu i Hercegovinu i možete li vi, kao osoba sa invaliditetom, doprinijeti poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom?

Upravo to mi je jedna od glavnih motivacija, zbog čega sam pristupio stranci i što sam se aktivno uključio u sve društvene tokove. Ja sam već dugi niz godina politički aktivan. Ono što je moj glavni motiv jeste da pokažem da osobe sa invaliditetom nisu uvijek socijalni slučajevi kao što je to u 90% slučajeva u našem društvu. Moj cilj je da pokažem na svom ličnom primjeru da to može biti drugačije, mislim da imam sposobnost, znanje i mogućnost. Trenutno mi se otvorila ova mogućnost, a ja sam vidio tu dovoljno širok prostor da mogu djelovati. Što se tiče Stranke za Bosnu i Hercegovinu ja nisam jedini tu na listama kao osoba sa invaliditetom, ima ih i na drugim listama, koje su poznate u društvu, rade u različitim segmentima i to je to.

BUKA: Šta sve možete uraditi da osobama sa invaliditetom bude bolje?

Oni koji prate moj rad znaju da ja vrlo često govorim preko svojih društvenih mreža, preko intervjua, govorim o problemima osoba sa invaliditetom. Jedan od bitnih momenata jeste da sam ja magistar socijalnog rada, magistrirao sam na temi Poduzetništvo osoba sa invaliditetom, mogućnost realizacije i razvoja poslovnih aktivnosti. To je jedan segment u kojem ću ja sigurno djelovati, pokušati da im omogućim dovoljno širok prostor za djelovanje, da im damo neki vjetar u leđa kako bi oni mogli, ne čekati da im neko da posao, nego da oni taj posao sami sebi stvore i da ostanu u našoj domovini.

BUKA: Ekonomija je tek na četvrom mjestu na listi programa vaše stranke, izgradnja funkcionalne BiH i ustavne promjene su na prvom mjestu. Je li to nerealno jer za to ipak treba širi konsenzus?

Mi u Stranci za Bosnu i Hercegovinu smo svjesni situacije u BiH i da to što mi želimo nećemo moći postići bez pristanka drugih aktera ali kroz drugačiji pristup politici, kroz potenciranje onoga o čemu se možemo svi dogovoriti to jest ekonomskom razvoju, vremenom bi moglo doći do promjena i na svim drugim poljima. Što se tiče toga zašto je tek na četvrtom mjestu, stranka za BiH ima u sklopu svog programa i nabrojanih pet oblasti u kojima će djelovati, to su principi ekonomskog razvoja kroz pet oblasti gdje je nabrojana proizvodnja hrane, indrustrija, energija, turizam i komunikacija što mislim da je ključno za našu zemlju jer imamo sve prirodne resurse za proizvodnju hrane koju u velikim količinama uvozimo a normalno je da ne možemo zaustaviti uvoz hrane jer je globalno tržište ali možemo smanjiti i dovesti na neku normalnu razinu. Što se tiče energije, u našem programu su navedeni neki od ključnih energetskih projekata, što mislim da je prednost za BiH s obzirom na njene prirodne resurse i da se već trideset godina, od starog političkog sistema, ništa novo nije izgradilo u podrućju energetike ili ako jeste to su sve private investicije.

*ovo je parcijalni dio intervjua, cijeli intervju poslušajte u našem audio podcastu