<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Igor Žunić za BUKU: Rukovodstvo PDP-a je napravilo ozbiljnu krizu u RS

O aktuelnim dešavanjima u Republici Srpskoj i šire razgovarali smo sa šefom kluba poslanika SNSD-a Igorom Žunićem.

02. novembar 2022, 2:56

Protekli period bio je prilično turbulentan u političkom životu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Žunić je na početku razgovora komentarisao izbore i dešavanja koja su uslijedila.

"Živimo u zemlji koja nudi takve početke i rasplete priča, ovdje ne može nikad da bude nešto uredno. Izborna kampanja bila je prilično korektna, koliko može da bude na našim prostorima i svi smo očekivali da izborni dan prođe korektno, da se odredi ko je bolji, da se pobjednik obraduje, poraženi čestita, što je uobičajeno u izborima i svim demokratskim procesima. Onda smo došli do situacije koja je postala inicijalna kapisla za sve kasnije događaje", kazao je Žunić, misleći na proglašenje pobjede od strane PDP-a u toku izborne noći.

"Mislim da su svjesno ili nesvjesno, ne mogu da ulazim u razloge, rukovodstvo PDP-a napravili ozbiljnu krizu u RS slaveći pobjedu koja je bila potpuno lažna, jer nije postojala ni teoretska mogućnost da u tom trenutku kada su objavili pobjedu dođu do tih podataka sa kojima su kasnije pokušali da dezavuišu javnost. Ne želim da mislim da je to bilo planski, organizovano, ali je proizvelo sve što je došlo kasnije."

Činjenicu da u štabu SNSD-a nije bilo pobjedničke euforije sve do kasnih sati te noći, Žunić objašnjava na sljedeći način:

"Nije bilo tako jer smo čekali da vidimo konačne rezultate za izbore predsjednika RS što je bila najvažnija i najneizvjesnija trka, da budemo apsolutno sigurni, da ne dođemo u situaciju da objavimo lažne podatke, a taj proces traje. Preko aplikacije su nam stizali brojevi, mogli smo vidjeti trend, ali to nije bilo ni blizu dovoljno. Tek oko pola 3 smo znali da je to nedostižna prednost i da smo tad spremni da objavimo te pobjedničke rezultate."

Proglašenje pobjede od strane predsjednika PDP-a, Branislava Borenovića, kazao je, ne može da komentariše.

"Trudim se da ne koristim grubu riječ, ali on je naivan u politici i ne čini dobro ni građanima, ni svojoj političkoj opciji."

Govoreći o trećem protestu opozicije koji je najavljen za večeras ispred RTRS-a, Žunić je rekao:

"Ja sam neko ko apsolutno podržava svaku vrstu demokratskog izražavanja volje građania. Ne mislim da je protest, izlazak na ulicu nešto strašno. Građani imaju pravo da iznose političke stavove, da prave proteste ako su nezadovoljni."

Cijeli razgovor pogledajte ovdje: