ŽENE MORAJU DA SE DRUŽE DA BI BILE ZDRAVIJE

ZDRAVLJE

Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promijenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja koje pokazuje kako druženje utiče na zdravlje žena.

23. februar 2019, 12:06

Naučnici sa Oksforda ustanovili su da žene treba da provode vrijeme sa drugaricama bar dva puta nedeljno, jer tako popravljaju opšte zdravstveno stanje.

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili trača.

“Takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osjećaju mnogo bolje”, izjavio je Dunar.

Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dvije od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno rjeđe kada imaju porodicu. Takođe, žene u prosjeku posvećuju malo vremena za negovanje prijateljskih odnosa.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smijeh, šaleći se i prepričavajući situacije koje ih nasmijavaju. Međutim, važno je i kolika je grupa u pitanju, smijeh u manjim grupama je vjerovatniji nego u većim pa je preporuka sastajati se sa najviše tri drugarice.

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osjećaju krivim kad napuštaju porodicu da bi otišle na pića sa drugaricama. Međutim, važno je pronaći vrijeme za sebe, jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smijeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Izvor: Superzena.b92.net