Više od polovine stanovnika Engleske od subote pod novim ograničenjima

VIŠE od polovine stanovništva Engleske ili oko 28 milijuna ljudi od danas živi pod novim ograničenjima čija je svrha suzbiti daljnje širenje koronavirusa.

BUKA portal / 17. Oktobar 2020

 

biteljska okupljanja i druženja s prijateljima iz drugih kućanstava zabranjena su u zatvorenim prostorima na području Londona i u ostalim dijelovima Engleske u kojima živi ukupno 11 milijuna ljudi.

Glavni britanski grad i spomenuta područja tako se priključuju ostalim regijama u kojima su otprije na snazi iste vrste ograničenja, nakon što su ih vlasti svrstale u visoku, drugu razinu izvanrednih mjera od ukupno tri.

Regija Lancashire

Mjere su još oštrije u sjeverozapadnoj regiji Lancashire, koja je druga, nakon Liverpoola, svrstana u vrlo visoku razinu izvanrednih mjera zbog iznimno velike prevalencije novog koronavirusa.

Pabovi u kojima se ne poslužuje hrana ondje su zatvoreni od subote, a privatna okupljanja značajno su ograničena, što znači da se članovi različitih kućanstava ne mogu sastajati ni u zatvorenim prostorima ni na otvorenom, s izuzetkom parkova ili plaža.

Diljem Engleske otprije su zabranjena okupljanja više od šest osoba na jednome mjestu, a pabovi i restorani moraju se zatvoriti u 22 sata.

Izvanredno stanje u Velikom Manchesteru

Sjeverozapadno područje Velikog Manchestera moglo bi se uvrstiti u višu razinu na skali izvanrednog stanja, osobito nakon što je premijer Boris Johnson u petak zaprijetio lokalnim vlastima da će pooštriti dosadašnja ograničenja.

 

Veliki Manchester je veće gradsko područje u sjeverozapadnoj Engleskoj, s populacijom od oko 2,8 milijuna stanovnika, koje uključuje desetak gradskih vijeća. 

Ujedinjeno Kraljevstvo, u kojemu je od posljedica pandemije dosad umrlo 43.400 osoba, poput ostatka Europe suočava se s drugim valom zaraze s ukupno gotovo 690.000 pozitivnih slučajeva.

Dajući prednost lokalnoj strategiji Johnson zasad isključuje novi lockdown, koji bi mogao imati katastrofalne ekonomske posljedice, premda su njegovo uvođenje predložili znanstveni savjetnici, a traži ga i laburistička oporba.

U Sjevernoj Irskoj (1,9 milijuna stanovnika), koja poput ostalih pokrajina sama kreira odgovor na zdravstvenu krizu, u petak su pabovi i restorani zatvoreni na mjesec dana, a školski su praznici produljeni na dva tjedna.

Od petka navečer u Walesu je svim osobama koje stižu iz ostalih područja zemlje s velikom prevalencijom virusa ulazak zabranjen.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.