VAŽNOST PREGLEDA: Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića materice

ŽENE

Od 17. do 23. januara širom Evrope se obilježava Evropska nedjelja prevencije raka grlića materice, od kojeg svake dvije minute u svijetu umre jedna žena.

18. januar 2022, 12:34

 

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića materice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici mjeseca januara svake godine.

Rak grlića materice je najčešće maligno oboljenje ženskih polnih organa, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Glavni uzrok nastanka raka grlića materice je Humani papiloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od raka grlića materice.

"Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, posebno žena, ali i njihovih partnera! Takođe o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje. Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja  i umiranja ženskog stanovništva", navodi rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u dr spec. Elma Kuduzović.

Iz Instituta dodaju da osim jednostavne, jeftine i pouzdane dijagnostike, te savremenih otkrića o načinu nastanka i relativno sporog rasta i širenja, još ne možemo biti zadovoljni postignutim nivoom znanja, posebno kod mladih, o načinima prevencije i mogućnostima ranog otkrivanja.

"Početni stadij raka grlića materice ne boli, simptomi su rijetki i nespecifični tj. mogu da ih izazovu i druga stanja: krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, bol u genitalnom području", pojašnjavaju.

Ko treba da ide na skrining za rak grlića materice

"Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života treba da idu na redovne preglede. U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje. Nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza pregledi bi se trebali raditi svake tri godine. U slučaju abnormalnog nalaza Papa testa načiniti kolposkopiju te ponoviti Papa test za tri do šest mjeseci. Zlatni standard u borbi protiv raka grlića materice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tokom kojeg se uzima bris sa grlića maternice (PAPA test) te vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice", navodi dr Kuduzović.

Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od raka grlića materice, koji se može se otkriti na vrijeme.

"Rak grlića materice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije, prema tome uradite pregled dok još nemate simptome", poručuju stručnjaci.