UPOZNAJTE GENIJALCE IZ SPLITA Otkrili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica

HRVATSKA

Sjajno otkriće

30. juni 2020, 2:36

Radeći na projektu “Biokemija eteričnih ulja” studenti splitskog Kemijskog tehnološkog fakulteta te Prirodoslovno matematičkog fakulteta primijetili su da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su dobili rektorovu nagradu.

Ta vijest bila je dovoljan razlog da da novinari Dalmacije Danas posjetiili su zaslužne za ovaj uspjeh. Zvonimir Jažo, voditelj projekta, na početku im je opisao kako su došli do spomenutog otkrića.

– Naša su istraživanja bila usmjerena na proučavanje prirodnih spojeva koji se nalaze u eteričnim uljima, čija bi biološka aktivnost mogla imati korisnu primjenu. Sva istraživanja provedena su s eteričnim uljima koja su izolirana postupkom destilacije iz samoniklog biljka. Sakupljanje samoniklog bilja obavljeno je na ekološki prihvatljivim lokacijama diljem Dalmacije, od otoka Šipana do Kornata, jedan uzorak smilja je iz Hercegovine. Istraživanja biološke aktivnosti eteričnih ulja kadulje i smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke provodila su se na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Ovim putem želim se zahvaliti upravi i koordinatorici Instituta dr. sc. Branki Bernard, te voditeljici znanstvene grupe Biologija robusnosti dr. sc. Katarini Trajković, na iskazanoj podršci i mogućnosti rada u njihovom laboratoriju za stanične kulture. Bez podrške Instituta, naš projekt ne bi bio izvediv. Posebnu zahvalu upućujem članici navedene znanstvene grupe, kolegici Vlatki Paštar, koja je dvoje sudionika u projektu obučila za samostalan rad sa stanicama, rekao nam je na početku Jažo.

 

Prvi korak u opsežnim istraživanjima koja bi dalje vodila k detaljnijim ispitivanjima s ciljem primjene

Opisao je kako je samo istraživanje teklo.

– Istraživanja smo provodili sa sedam uzoraka eteričnih ulja kadulje i jedanaest uzoraka eteričnih ulja smilja. Provedenim istraživanjem ustanovili smo da eterična ulja kadulje i smilja imaju blagu citotoksičnu aktivnost na stanice dermalnog fibroblasta koje se nalaze u donjem sloju kože. Za razliku od eteričnog ulja kadulje, eterično ulje smilja pokazuje značajniju citotoksičnu aktivnost na stanicama karcinoma dojke. Najprije smo odredili citotoksičnu aktivnost eteričnog ulja smilja na zdravim stanicama, potom su provedeni testovi na stanicama karcinoma dojke. Međusobnom usporedbom rezultata koji prikazuju utjecaja eteričnih ulja smilja na zdrave stanice kože i na stanice karcinoma dojke, uočeno je da smilje izaziva veću smrtnost kod karcinogenih stanica.

Naša istraživanja eteričnih ulja predstavljaju tek prvi korak u opsežnim istraživanjima koja bi dalje vodila k detaljnijim ispitivanjima s ciljem primjene. Time se u ovom projektu nismo mogli baviti zbog vremenskih ograničenja za provedbu projekta i zbog nedostatka financija. Budući da eterična ulja predstavljaju smjesu kemijskih spojeva, došli smo do otkrića koja nas dalje vode ka testiranju pojedinačnih čistih komponenti koje bi mogle biti odgovorne za smrt karcinogenih stanica, kazuje nam Jažo.

“Dobivene rezultate je ispravnije definirati kao pozitivno eksperimentalno zapažanje”

Zanimalo nas je što to otkriće znači za medicinu.

– Nakon što je projektu „Biokemija eteričnog ulja“ dodijeljena Posebna rektorova nagrada, u javnost je plasirana senzacionalna vijest o otkriću splitskih studenata. Postignute rezultate ne bih okarakterizirao kao otkriće, nismo pronašli lijek za karcinom dojke, dobivene rezultate je ispravnije definirati kao pozitivno eksperimentalno zapažanje. Cijelo naše istraživanje može se okarakterizirati kao preliminarno istraživanje koje drugim znanstvenicima i modernijim laboratorijima daje smjernice za daljnje i detaljnije obavljanje eksperimenata. Ono što nije spomenuto u medijima nakon dodjele Rektorove nagrade, a što kao voditelj projekta smatram posebnim uspjehom, je upotreba elektronske mikroskopije za istraživanje površine stanica. Pretragom literature, studenti su samostalno osmislili i razvili jednostavan protokol prema kojem se može snimiti vanjska površina stanične membrane adherentnih stanica. Taj protokol mogu upotrijebi znanstvenici prirodoslovne i medicinske struke za potrebe svojih istraživanja, govori voditelj projekta Jažo.

 

VIŠE NA OVOM LINKU