<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tegeltija, Višković i Novalić: Podmićivanje će biti oporezovano u BiH od ove godine!

SATIRA

 Ostalo je, kako su naveli, još samo da usaglase stopu po kojoj će podmićivanje biti  oporezovano. 

03. januar 2022, 8:55

 

„Podmićivanje će biti oporezovano od ove godine na svim nivoima u BiH, čime ćemo svakoj korupciji, što krupnoj, što sitnoj, vrlo brzo stati ukraj. Jer će upravo borba protiv korupcije biti naš najvažniji prioritet u novoj godini, nek nam je srećna i uspješna od početka do kraja!“, poručili su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri RS i FBiH, Radovan Višković i Fadil Novalić, u zajedničkom saopštenju za javnost nakon sastanka.

„Prema ovoj našoj odluci, koja će uskoro biti provedena kroz izmjene već postojećih zakona, svaki funkcioner, namještenik i službenik biće u obavezi da izda fiskalni račun svakome od koga uzme ili dobije mito, dok će poreskog opterećenja biti oslobođeni svi oni koji daju mito. Time ćemo stimulisati i kompanije i građane da daju i veći mito, naši budžeti biće mnogo puniji, građani zadovoljniji, a funkcioneri i ostali javni službenici još srećniji, jer ih više niko nikada neće moći optuživati da su korumpirani. Tako ćemo eliminisati nezakonito ugrađivanje i potpuno legalizovati podmićivanje, izvesti ga iz te tzv. sive zone i prebaciti najmanje nekoliko milijardi maraka godišnje u legalne tokove poslovanja“, objasnili su Tegeltija, Višković i Novalić. 

 Ostalo je, kako su naveli, još samo da usaglase stopu po kojoj će podmićivanje biti  oporezovano. 

„Prijedlog je da to bude progresivna stopa, da najviši porez plaćaju oni koji dobijaju najveći mito, recimo na milionskim tenderima za javne radove, a da mito u iznosu od, recimo, nekoliko stotina ili par hiljada maraka bude oporezovan po najnižoj stopi. Razmišljali smo i da te neke najniže sume za podmićivanje budu sasvim oslobođene od poreza, ali smo shvatili da bi se time samo proširio prostor za tu tzv. sitnu korupciju, čime bi bile obesmišljene naše nove mjere. Zato, svi koji uzimaju mito biće oporezovani, a s time su se složili i predsjednici naših stranaka Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao i rukovodstva svih udruženja podmićenih funkcionera i službenika na svim nivoima u BiH. Oni su ispočetka pokazivali neku vrstu nelagode prema našem prijedlogu, ali su ubrzo pokazali svijest i odgovornost da i država i svi njeni građani treba da imaju koristi u procesu podmićivanja, a ne samo oni koji uzimaju i dobijaju mito. Na kraju su upravo oni predložili da ne smije biti nikakvih izuzetaka, ako svi zajedno želimo uspjeh. Zato smo posebno zahvalni tim divnim, plemenitim ljudima, a građanima poručujemo da ćemo zajedno proslaviti još jednu veliku pobjedu u našoj borbi protiv korupcije!“, istakli su Tegeltija, Višković i Novalić.

Na kraju su istakli da je posebno važna moralna dimenzija njihove nove odluke.

„Ispočetka smo mislili da podmićivanje sasvim zabranimo, ali sva istraživanja koja smo proveli pokazala su da većina građana u ovom našem sistemu voli da časti izabranog ili javnog funkcionera i službenika koji dobro obavi svoj posao. Pa, zašto da im to onda uskratimo? A ako, recimo, zabranimo podmićivanje samo u procesima malih i velikih javnih nabavki, onda bi svi ti naši vrijedni funkcioneri i službenici koji u tom procesu uzimaju i dobijaju mito, prosto, bili diskriminisani. Ovako, kad uvedemo svima porez na podmićivanje, biće i vuci siti i ovce na broju, što kaže naš narod. A i što bi sjekli granu na kojoj sjedimo? Zato ćemo tu granu naše privrede oplemeniti tako da se ona razgrana još više i ljepše“, poručili su Tegeltija, Višković i Novalić. 

Tekst je satiričnog karaktera