Taško Načić: Glumac kojeg se rado sjetimo

SJEĆANJE NA GLUMCA

Načić je igrao u brojnim pozorišne ulogma, ali je takođe zapamćen i kao veliki glumac domaćih filmova.

07. april 2015, 12:00

Taško Načić, poznati domaći glumac, rođen je u Kruševcu 7. aprila 1934. godine, a preminuo u Beogradu 26. marta 1993. godine.

Igrao je u brojnim pozorišne ulogama, ali je takođe zapamćen i kao veliki glumac domaćih filmova. Jedna od njegovih uloga koja ga je vinula u glumačke visine jeste sigurno u filmu Davitelj protiv davitelja, iz 1984. godine. Za ovu ulogu je primio brojne nagrade.

Naravno da je svima poznat i iz kultnih predstava Ateljea 212, gde je zajedno sa velikim Zoranom Radmilovićem igrao u Radovanu 3. i Kralju Ibiju. Širokom auditorijumu će ostati poznat i po ulozi Božidara Majkovića u seriji Bolji život.

Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Diplomirao je na istoj u klasi Mate Miloševića 1956. godine. Na scenu stupa još kao student druge godine u predstavi “Romeo i Julija”, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji profesora Miloševića. Zvaničnu glumačku karijeru započinje 1954. godine kao član Narodnog pozorišta, gdje igra zapamćene uloge u predstavama “Stanoje Glavaš” i “Gospođa ministarka”.

Ubrzo odlazi u Pozorište “Boško Buha”, odakle seli u novoosnovani beogradski Atelje 212 u kome ostaje sve do smrti.