Šta donosi Zakon o zaštiti ćirilice, koji će biti usvojen u Srbiji i Republici Srpskoj?

Šta donosi novi zakon?

BUKA portal / 03. Septembar 2021

15. septembra ( Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) biće usvojen i zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. 

Naime, juče je u Banjaluci, Vlada Republike Srpske Vlada utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku, a kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.


Podsjetimo da je krajem avgusta u Beogradu Prednacrt ovog Zakona uručio Aleksandar Vučić Miloradu Dodiku.

Šta donosi novi zakon?

srbija

I Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mjere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, saopštilo je 2. septembra Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

"Ovim Predlogom zakona definisano je ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj ovog pisma", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Predlog zakona predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, odnosno sve subjekte koji posluju ili obavljaju djelatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala.

Propisuju se i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno poreske i druge olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je i da kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava, moraju imati logo ispisan na ćirilici, u skladu sa propisima prema kojima se organizuju.

Biće osnovan i poseban Savet Vlade za srpski jezik, "koji će sa stručnog stanovišta pratiti i analizirati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma i predlagati preporuke, predloge i mere za unapređenje stanja".


Republika Srpska

"Prijedlogom zakona u Republici Srpskoj je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Definisan je način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, te utvrđen Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i upravni i inspekcijski nadzor" stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske

Kako s enavodi, donošenje ovog zakona osigurava zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku, a takođe osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma. Takođe podstiče pravilno izražavanje, poznavanje i pravilnu upotrebu jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

Kako prenoso RTRS, oglasi o sniženjima, rasprodajama, popustima, čak i o nazivima firmi, uskoro bi mogli da budu ispisani na ćirilici. Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, predviđa olakšice za sve privrednike koji informacije o svom biznisu budu komunicirali upravo na ćirilici.

Olakšice za privrednike koji budu upotrebljavali ćirilicu ne znače i zabranu latinice onima koji je upotrebaljavaju.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.