<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prvi američki milijarder je pokazao kako razvijanje uspješne kompanije nije teško

USPJEH

Evo kako tome izgraditi uspješnu firmu

24. april 2019, 9:04

Povijest, kada se koristi na ispravan način,  najveći je učitelj poduzetnika. Ne samo da možete učiti od brojnih uspješnih ljudi, već možete učiti iz njihovih grešaka kako biste ubrzali svoj put prema uspjehu.

Zapravo, proučavanje povijesti uči vas da ništa nije nemoguće, jer uglavnom je svaki veliki podvig bio neuspješan prije nego što su počeli dolaziti plodovi rada. Odličan primjer je i prvi američki milijarder John D. Rockefeller Sr., o kojem možete doznati mnogo i vidjeti zašto je bio kontradiktorna osobnost čitajući njegovu biografiju „Titan: The Life of John D. Rockefeller Sr.“

No, bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njemu, Rockefellerov uspjeh nas može naučiti brojnim lekcijama o tome kako izgraditi uspješnu tvrtku.

Ovo su tri navike koje možete koristiti za rast vaše tvrtke od samog početka.

Kao petnaestogodišnjak Rockefeller je proveo šest tjedana tražeći svojih prvi posao kao pomoćnik knjigovođe. Svakog jutra bi na sebe obukao odijelo i budio se rano sve dok nije pronašao željeni posao. Još kao tinejdžer, Rockefeller je želio biti bogat bez obzira na to što je njegova okolina bila sušta suprotnost tome. Kada slijedite svoj ciljeve, kao što je osnivanje tvrtke, često ćete osjećati da je tako nešto miljama daleko i to je realnost, no ne smijete dopustiti da vas takav osjećaj u potpunosti obuzme. U tim trenucima važno je zamisliti ono što želite postići, bilo da je riječ o kući u kakvoj želite živjeti ili auto koje želite voziti, kako biste se mogli usredotočiti na ono što morate učiniti da biste to postigli. Naglasak je na tome da se već prije nego što ostvarite željeno ponašate kao da to imate. („Become the thing“ before „Getting the thing).

 

Rockefeller je mnogo držao do svog izgleda, imao je svoju rutinu te je poznat po svojoj filozofiji o točnosti. Također je veliku pozornost pridavao detaljima i pazio na svoj novac kao i svakodnevne radnje. Te male svakodnevne navike koje je imao vremenom su postajale samo veći događaji u njegovom životu.  Vrlo je važno biti zahvalan za sve ono što imamo čak i kada imamo manje te je ključno biti zahvalan na svim prihodima i poslovima koje imamo, jer ako s tim ne upravljamo na najbolji način u biti sabotirate svoj budući rast.

​Rockefeller tvrdi da „Čovjek koji samo ima ideju o tome da će se obogatiti, neće uspjeti jer morate imati znatno veću ambiciju od same ideje“. Morate znati što je to što vas pokreće, ali i koji vam je konačni cilj. Zarađivanje novca kroz Standard Oil, za Rockefellera, bio je pokretač no njegov cilj je bilo davanje novca u dobrotvorne organizacije te osjećaj doprinosa društvu. Gotovo je pa nemoguće razvijati uspješnu tvrtku bez da poznajete ono što vas motivira i pokreće. Novac nije uvijek jamstvo unatoč velikim naporima. Zato je važno znati koji je vaš cilj kako biste ostali motivirani i u najtežim danima kada imate sve samo ne motivaciju, a rezultati stižu toliko sporo.

Ako postoji nešto što biste obavezno trebali preuzeti od osobe kao što je Rockefeller to je njegova sposobnost samokontrole. Kada neprestano radite na sebi tada istovremeno pomažete svojim poslovnim, ali i poduzetničkim pothvatima.