Propast turističkog sektora: Blizu je dan kada će agencije u Republici Srpskoj prestati sa radom i otpustiti sve radnike

Asocijacija turističkih agencija Republike Srpske (ATARS) saopštila je da su turističke agencije u jako teškom položaju, a nesrazmjerno su male mjere institucija da se agencije pomognu.

BUKA/M.I.D. / 13. Oktobar 2020

Foto: BUKA

 

"Jedino što su turističke agencije do sada dobile kao pomoć jeste minimalna plata sa doprinosima za mjesec april, koju je Vlada RS uplatila svim zaposlenim u Republici Srpskoj, kao i mogućnost prodaje domaćih aranžmana kroz akciju dodjela vaučera Vlade RS pod nazivom 'Doživi Srpsku' . Svi ostali dobili su minimum 3 najniže plate sa doprinosima, a više je nego lako utvrditi da su turističke agencije daleko ugroženije u ovoj situaciji jer je turističko tržište i na globalnom i na lokalnom nivou bukvalno u kolapsu", ističu iz Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske.

Dodaju da su zemlje u okruženju višestruko pomogle svoje turističke agencije, što uplatom nekoliko plata za radnike što kroz razne druge vidove.

"Kao ilustraciju stanja informišemo Vas o tome da u Republici Srpskoj postoje 62 licencirane turističke agencije, od kojih je samo 28 apliciralo za učešće u akciji 'Doživu Srpsku', a na kraju tek 21 agencija ima radne aktivnosti u vezi vaučera. Dakle, u RS već sada dvije trećine agencija, tačnije 41 agencija, naprosto nemaju nikakvu poslovnu djelatnost i praktično su ugašene", pojašnjavaju.

Ističu da je akcija „Doživi Srpsku“ privremeno odgodila gašenje poslovnih aktivnosti za određeni broj agencija, ali napominju da je blizu dan kada će sve agencije u RS naprosto prestati sa radom i otpustiti sve radnike.

"Ispada da turistički radnici nisu potrebni ovom društvu i da su institucije pustile niz vodu te ljude da budu kolateralna šteta cijele situacije. Kao da niko ne shvata da su turistički radnici resurs ove Republike i da bi njihov gubitak i gašenje njihovih preduzeća bio veliki udarac za nas kao društvo. Valjda će i sutra neko trebati dovoditi strane turiste u našu državu, i odvoditi naše turiste širom svijeta, valjda će i sutra neko trebati bukirati avio-karte za stanovništvo, neko organizovati i izvoditi ekskurzije, neko puniti hotele... Ili neće", pitaju se iz ove Asocijacije.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.