<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prije 43 godine rođena prva beba začeta VTO: Na svijet pomoću ove metode do sada došlo 8 miliona djece

SVIJET

Vantjelesna oplodnja omogućila je mnogim parovima da se ostvare u ulozi roditelja

23. juli 2021, 10:49

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba začeta vantelesnom oplodnjom, znalo se da će ova metoda dobijanja potomstva biti revolucionarna.

Veliki broj parova suočava se sa nemogućnošću da prirodnim putem postanu roditelji, a ovaj vid ostvarivanja u jednoj od najvažnijih uloga u životu postao je sve prihvaćeniji i rašireniji.

Doktor Robert Edvards dobio je 2010. godine Nobelovu nagradu za VTO i rođenje prve bebe na ovaj način.

Sa ponosom naglašavamo da je uz pomoć ove metode, posle 43 godine, na svet došlo preko 8 miliona beba i da je ova metoda dala nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih 9 godina - navode u saopštenju beogradskog Centra za vantelesnu oplodnju.

Ovo udruženje ističe da je to bila prava revolucija u svetu lečenja neplodnosti.

Ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji - istakli su u saopštenju.

I posle 43 godine, postoje predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, a ima i mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom, navode iz ovog Centra.

Datum 25. jul je za nas u Udruženju Šansa za roditeljstvo veliki dan. Čak 8 miliona beba stiglo je na ovaj svet uz pomoć vantelesne oplodnje. Predrasude ne smeju da nas uspore ili zaustave u lečenju ili naporima da stignemo do onog što najviše želimo. U Srbiji se svaki šesti par suočava se sa problemom neplodnosti. Država je omogućila neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje sa starosnom granicom do 43 godine za ženu, ali i postupke za drugo dete ako je prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom - rekla je predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" i direktorka Centra za VTO, Sandra Jovanović.

(Telegraf.rs)