Preminuo otac Bila Gejtsa, dao mu ključne savjete za osnivanje "Microsofta"

Bio je predsjednik advokatskih komora Sijetla i države Vašington, a vodio je i organizacije "United Way"" i "Planned Parenthood"

BUKA portal / 16. Septembar 2020

 

Osnivač "Microsofta" i filantrop  Bill Gates potvrdio je vijest da je njegov otac Vilijam Henri Gejts stariji (William Henry Gates) preminuo u 95. godini. 

Otac jednog od najbogatijih i najuspješnijih ljudi na svijetu bolovao je od Alchajmerove bolesti.

Gejts stariji je preminuo mirno u svom domu okružen porodicom, objavio je Bil Gejts, dodajući da su njegova mudrost, velikodušnost, empatija i skromnost imale veliki utjecaj na ljude širom svijeta.

Istakao je i da su mu očevi pravni savjeti bili od ključne važnosti da sa Polom Alenom (Paul Allen) osnuje "Microsoft", ali i da je imao veliki utjecaj na Hauarda Šulca (Howard Sultz) u osnivanju "Starbucksa", koji je od malog start-up projekta u Sijetlu postao globalni fenomen.

Supruga Bila Gejtsa također se zahvalila svom svekru na tome što je bio „divan otac, djed i srce fondacije "Bill & Melinda Gates".

Gejts stariji služio je u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata je diplomirao pravo i 1964. godine učestvovao u osnivanju kancelarije "Šidler i King", koja je danas poznata kao "Preston Gejts i Elis".

 

Bio je predsjednik advokatskih komora Sijetla i države Vašington, a vodio je i organizacije "United Way"" i "Planned Parenthood".

Bil Gejts mlađi je također naveo i da je njegov otac bio ključan u osnivanju i oblikovanju fondacije "Bill & Melinda Gates", kojoj se osnivač "Microsofta“ posvetio nakon silaska sa pozicije izvršnog direktora kompanije.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.