PROTESTNA ŠETNJA U BANJALUCI: Hiljadu dana Pravde za Davida FOTO

BANJALUKA

1000 dana zataškavanja Davidovog ubistva.

18. decembar 2020, 5:15

Sutra se obilježava 1000 dana borbe za pravdu u slučaju Davida Dragičevića.

Tim povodom, grupa Pravda za Davida organizovala je danas mirnu protestnu šetnju, koja se kretala trasom od mjesta gdje je pronađeno beživotno Davidovo tijelo (ušće potoka Crkvena u rijeku Vrbas), pored institucija koje se smatraju najodgovornijim za nesprovođenje adekvatne (ili nikakve) istrage u predmetu ubistva Davida Dragičevića, a to su – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (Policijska uprava Banjaluka) i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci (mjesto gdje će mirna šetnja završiti).

Kako je prije početka mirne šetnje podsjetio prisutne Ozren Perduv iz Pravde za Davida, šetnju je MUP RS zabranio, na što je reagovala članica grupe Melina Ivić uloživši juče žalbu. Na istu se, po zakonu, trebao očitovati MUP RS u roku 24 sata, a kako je u ovoj instituciji rečeno danas Melini Ivić, riješenje je poslato na  njenukućnu adresu. Ipak do 17 časova, kada je počelo okupljanje Ivić rjšenje nije dobila, niti joj je poznato šta stoji u rješenju.

"Zakon o javnom okupljanju kaže da ministar u roku od 24 sata od prijema žalbe mora donijeti i dostaviti organizatoru rješenje po žalbi. U istom članu se kaže sljedeće – ukoliko ministar u utvrđenom roku a, to je 24 sata od momenta prijema žalbe ne odluči po žalbi, može se održati mirno okupljanje. Što je i ovdje slučaj", rekao je Perduv, nakon čega je i krenula mirna protestna šetnja sa mjesta gdje je pronađeno Davidovo tijelo.

A kako je danas bilo, pogledajte na fotografijama koje je zabilježio novinar Buke.

Borba neformalne grupe Pravda za Davida jedan je od najistrajnijih aktivističkih pokreta u Banjaluci, ali i šire. Ona je uzor drugim aktivistima koji se bave ljudskim pravima.