Postignut dogovor između ugostitelja i Vlade RS, odustaju od protesta

NAKON SASTANKA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" i Sekcije frizera i kozmetičara pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Srpske.

23. mart 2021, 12:40

 

Sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare.

"Dobili smo konstrukitivne prijedloge, bolje razumijemo poslodavce i dogovorili smo kratkoročnu podršku da se zadrže radnici. U mogućnosti smo da im pomognemo da izvrše obaveze isplate doprinosa za mart za sve zaposlene u ovim branšama. Takođe, pomoćemo im da izvrše reprogram obaveza, da mogu pristupe garantnom fondu koji smo kreirali na početku pandemije kao podršku privrednom sektoru. Ovo je bio konstruktivan sastanak, ovi privredni subjekti imaju su blisku saradnju sa Inspektoratom i Instritutom za javno zdravstvo i čim se steknu uslovi i pretpostavke ići ćemo na postepeno otvaranje ovih poslova. Razumijemo njihove apele i izlazićemo im u susret kad je u pitanju radno vrijeme. Radiće i bašte, ide lijepo vreme. Dugoročno ćemo kreirati programe, a ovo su interventne mjere. U narednim danima ćemo raditi na detaljima. Zajedno ćemo izaći na kraj", kazala je Cvijanović.

Svi razumijemo da je bilo neophodno da se preduzmu mjere, sad gledamo kako zajedno da preživimo te mjere, kazala je predsjednica RS.

"Mjere su bile iznuđene, to nije ničiji hir, želja. RS je sigurno prema ovoj branši imala najliberalnije mjere nego u okruženju, regiji, ali epidemiološka situacija je takva, danas ima preko 530 oboljelih i 24 preminulih, što nam ne daje za pravo da stojimo zatvorenih očiju i ne preduzimamo mjere. Svi subjekti koji su onemogućeni da rade na 7, 15 ili mjesec dana, plaćaćemo minimalnu platu i doprinose za čitav period. Razumijemo probleme sa kojima se sektor ugostitelja nalazi."

U petak u 9 sati imaćemo sastanak sa ministrom trgovine i turizma i ministrom finansija RS  da krenemo u realizaciju ovoga o čemu smo pričali, kazao je Višković.

Veliki broj ugostitelja imaju problema sa porezima i doprinosima iz 2020. godine, zbog čega ne mogu dobiti poreske prijave kako bi pristupili bankama za sredstva da neometano nastave rad.

"Svi će morati pojedinačno da podnesu prijavu prema našoj upravi, koja će razmotriti svaku prijavu za reprograme poreza i doprinosa iz 2020. godine, kako bi mogli dobiti poresko uvjerenje i da imaju pristup prema sredstvima garantnog fonda, gdje su najpovoljniji uslovi otplate, jer vlada garantuje sa 70% za povrat tih sredstava koja dobiju privredni subjekt", saopštio je premijer Višković.

"Želim da se izvinim ovim  ljudima, možda je falilo malo više komunikacije na liniji resornih ministarstava i njihovih udruženja. Kazali su da su mjere saopštene brzo i da su ih zatekle nespremne. Mogu da prihvatim tu vrstu odgovornosti, iako smo komunicirali preko sredstava informisanja i Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, ali nismo imali direktnu komunikaciju sa ovim udruženjima", kazao je Višković.

"Kada smo kreirali mjere u RS imali smo na stolu mjere Srbije, Kantona Sarajevo, Hravatske i cijele regije, EU i uvijek su naše mjere za par procenata liberalnije u odnosu na sve te mjere. Kozmetičari i frizeri su imali primjedbu da oni nisu branša koja ugrožava zdravlje ljudi, da se pridržavaju epidemioloških mjera, tako da ćemo vjerovatno poslije isteka 7 dana razmisliti da dozvolimo njihov rad neometano", saopštio je premijer RS. 

Iako nije bilo predstavnika tržnih centara, za njih sve vrijedi kao i za ugostiteljstvo.

Ono što je zatvoreno odlukama štaba, imaće benefite koji su dogovoreni.

Predsjednik Udruženja poslodavaca,  Dalibor Šajić:

"Imali smo konstruktivan razgovor. Samo da se pandemija završi da ništa ne tražimo biće nam svima bolje. Zatvaranjem smo se našli u velikom problem, ali naišli smo na razumijevanje i u petak ćemo opet imati sastanak kada ćemo definisati uslove kako pomoći poslodavcima i radnicima da prebrodimo ovaj period zatvaranja." 

Radmila Banjac, predstavnica frizera i kozmetičara: 

"Zahvaljujem vladi koja nas je primila i saslušala naše molbe i sugestije. Imamo obećanje za doprinose, pridržavamo se svih mjera. Nama samo treba da radimo, ništa drugo nam ne treba, to je naš osnovni zahtjev. U našim saloinoma nema žarišta, radimo jedan na jedan, nemam saznanja ni da su inspekcije imale primjedbe na naš rad. Imam u pordici tri smrtna slučaja, majka mi je na respiratoru, tako da sam potpuno svjuesna situacije, ali moramo raditi, ne možemo ništa kupiti. Kakve god da su mjere poštovaćemo ih, samo nas pustite da radimo. Bitno je da imamo pregovaračku moć, da se možemo dogovarati, bitno je da razumijemo jedni druge."

Na pitanje da li će biti protesta danas, Šajić je odgovorio:

"Prestajemo sa protestima imamo razumijevanje i saradnju, nema potrebe zbog pandemije i cjelokupne sitacije u zdravstvu da pravimo dodatni problem vladi RS." 

Nakon sastanka, predstavnici poslodavaca u ugostiteljstvu dali su izjave za medije ispred Palate Predsjednika, gdje su ponovili da obustavljaju proteste i da će naredni sastanak u Vladi RS biti održan u petak.