Pet godina Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”

U 2020. godini Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” proslavilo je 5 godina postojanja i aktivnog rada udruženja.

BUKA portal / 30. Decembar 2020

 

Tokom pripreme 3. Festivala književnosti “Imperativ” svijet zaražen virusom Kovid 19 napustio je naš prijatelj i umjetnički direktor festivala, pisac Bekim Sejranović. Program za 3. Izdanje festivala “Imperativ” je bio spreman i odlučili smo da uprkos pandemiji, a u Bekimovu čast – festival ipak bude održan.

Kao prva višednevna kulturna manifestacija u regionu, “Imperativ” je održan od 15. do 20. 7. u Banskom dvoru - Kulturnom centru uz poštovanje svih preporučenih mjera zdravstvene zaštite.

-Tokom 5 festivalskih dana održano je 25 različitih programa. Na sajamskom dijelu festivala posjetioci su se mogli upoznati sa novim naslovima domaće i svjetske književnosti i po sajamskim cijenama kupiti knjige. Kroz programe Razgovor sa piscem, Poeziju će svi čitati i Note i slova predstavili smo najznačajnije pisce i pjesnike čiji su romani i zbirke poezije u prethodnoj godini izazvali pažnju književne publike, ali i književne kritike. Ideja direkcije festivala da tokom održavanja “Imperativa” Banjaluka bude u znaku knjige ove godine je realizovana kroz program Kafa sa piscem koji je održan u kafiću Yoko, mjestu koje pored ugostiteljske ponude aktivno promoviše književnost i kulturu kroz organizaciju različitih događaja - podsjetila je direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” Sanela Babić.

Velika posjećenost festivalskih programa bila je jasan pokazatelj da je kultura i u ovom vremenu neophodna.

-Jesenju sezonu počeli smo promocijom romana “Nemoj me buditi” i čitanjem poezije Marka Tomaša. Novi roman Darka Cvijetića “Što na podu spavaš” izazvao je veliko interesovanje publike, kao i knjiga “Bunt dece socijalizma” doajena rok novinarstva, Dušana Vesića. Banjalučki novinar i književnik Ranko Preradović u knjigu “Moji sagovornici” sabrao je isječke iz razgovora koje je sa mnogim značajnim književnicima vodio od 1963.do 2017.godine. Ovogodišnje predstavljanje novih književnih djela I književnika završili smo programom “Poeziju će svičitati” kroz koji smo predstavili dvije mlade pjesnikinje čije vrijeme tek dolazi, Mašu Živković iz Beograda i Vladanu Perlić iz Banjaluke - dodala je Babićeva.

Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” je promocija i afirmacija domaće književne scene u regionu.

-Posebno smo ponosni što smo tokom ove godine omogućili da izuzetna zbirka poezije “Isus među dojkama” banjalučkepjesnikinje Vladane Perlić bude objavljena u kultnoj beogradskoj izdavačkoj kući “Lom” i na taj načinom ogućili da Vladanina poezija dođe do većeg broja čitalaca izvan Bosne i Hercegovine – naglasila je ona i zahvalila svim novinarima koji pišu o književnosti, svim saradnicima i partnerima koji podržavaju rad “Imperativa”.

PREPORUKA:

S obzirom da dolazi sezona praznika, vrijeme kada ć emnogi imati više vremena za čitanje, “Imperativ” preporučije čitaocima nove knjige domaćih pisaca – “Katarina”, roman Draška Sikimića (“Lom”), “Isus među dojkama”, zbirka poezije Vladane Perlić (“Lom”), “Mliječni zubi”, zbirka priča Lane Bastašić (“Buybook” i “Booka), “More je bilo mirno”, grafički roman Tanje Stupar Trifunović i Tatjane Vidojević (“Besnakobila”) i “Monument”, zbirka priča Berislava Blagojevića (“Imprimatur”).


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.