Ova zanimanja su pogubna po fizičko i psihičko zdravlje

POSLOVI

DA LI VAS UGROŽAVA VAŠ POSAO?

24. novembar 2021, 4:18

Pojedina zanimanja uništavaju fizičko i psihičko zdravlje, a čak 26 odsto zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć ljekara, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Južna Kalifornija.

Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Najčešće se javljaju kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, prenose mediji.

 

Artritis stopala, do kog dovodi konstantno stajanje, najviše pogađa učitelje i profesore, dok poremećaj u spavanju izaziva rad u smjenama.

 

Izmijenjen ritam spavanja i budnosti može da izazove i manjak energije, zatim pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promjene raspoloženja. Posljedice ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu biti ozbiljne greške i nesreće.

 

Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno, duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je kućna njega.

 

Čak 11 posto zaposlenih imalo je težak oblik depresije zbog osjećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć.