Od zamka do bunkera u kom su čuvane milijarde: Gradić "zarobljen" u prošlosti, još neotkriven sasvim od turista

Kohem

Lupkanje sporog koraka o kladrmu i pogled koji se zaustavlja na srednjovekovnim fasadama - da li su to mesta u kojima uživate?

20. novembar 2021, 10:06

 

U dolini reke Mozel, u jugozapadnoj Nemačkoj, smestio se jedan baš takav gradić - Kohem. Panoramom dominira zamak sagrađen u srednjem veku ispod kog se spušta grad i polja vinograda. 

Do vinograda se stiže kada nakon šetnje pored reke Mozel i živoposnih kuća načičkanih uz obalu, pređete most Skagerek. A možete i da se ukrcate na neki od brodića koji krstare rekom.

Ono što ne bi trebalo propustiti je obilazak istorijskog jezgra Kohema, gde su smeštene najvažnije gradske znamenistosti.

Istorijskim jezgrom Kohema dominira gradska dvorana iz 1739. godine, sagrađena u baroknom stilu. Zatim, tu su i veoma dobro očuvane gradske zidine, koje su u prošlosti štitile Kohem od neželjenih posetilaca, piše na sajtu Oko sveta.

Od nekadašnje četiri gradske kapije, očuvane su tri, koje su se tokom vremena stopile u novije građevine. Najveća je kapija Endertor, sagrađena 1332. godine, kao prolaz u grad kroz građevinu koja je u srednjem veku imala funkciju zatvora.

Kohem ima šta da ponudi i ljubiteljima novije istorije, pre svega bunker nemačke Bundesbanke. Naime, tokom hladnog rata, ova banka je iz bojazni da ne ostane bez novca, sagradila sistem bunkera veličine 1.500 kvadartnih metara, s hodnicima dugim 300 metara.

U bunker je čuvano 15 milijardi tadašnjih nemačkih maraka, dok bi u slučaju rata čak 100 ljudi moglo preživeti dve nedelje u tajnim prostorjama.