NEDOSTAJE IM ČAK 1.200.000 RADNIKA Evo koliko su plaćeni najtraženiji poslovi u Njemačkoj

Ponuđenih poslova je najviše u Berlinu. Dvostruko manje poslova se nudi u Minhenu i Hamburgu, a velika potražnja s više od 10.000 radnih mjesta je i u Kelnu, Štutgartu i Dizeldorfu.

BUKA portal / 27. Decembar 2018

Uprkos velikom broju ljudi koji su odlučili otići u Njemačku da rade, ovoj državi i dalje nedostaje čak 1.200.000 radnika. Ali koji su to poslovi koji se najviše traže i koliko su zaista plaćeni?

Sudeći prema njemačkim stranicama za zapošljavanje, kao i stranici njihove nacionalne službe za zapošljavanje, najviše poslova koji se nude podrazumijevaju puno radno vrijeme, piše Avaz.

Ponuđenih poslova je najviše u Berlinu. Dvostruko manje poslova se nudi u Minhenu i Hamburgu, a velika potražnja s više od 10.000 radnih mjesta je i u Kelnu, Štutgartu i Dizeldorfu.

Na listi deficitarnih je veliki broj zanimanja, od zanatskih do onih za radnike s visokom stručnom spremom.
Na jednoj od vodećih njemačkih stranica za pretraživanje poslova navodi se da je najveća potreba za prodavačima, pa više od 4.000 poslodavaca nudi posao prodavača u svojim trgovinskim objektima. Na drugom mjestu su menadžeri prodaje, a na trećem komercijalisti, tako da je najveća potreba za radnom snagom u Njemačkoj upravo u oblasti trgovine.

Kada je riječ o plaćama, one se kreću u prosjeku za prodavača između 1.700 i 1.800 eura.
Među najtraženijim poslovima su i vozači i vozači viljuškara, koji novac dobivaju po radnom satu, a on se u prosjeku plaća oko 14 eura. Traže se i automehaničari i radnici osiguranja koji mogu dobiti i 16 eura po satu na pojedinim mjestima, a velika je potražnja i za osobama koje će raditi skladištenje robe, ali i sezonske poslove poput berača određenog voća.

Nijemcima nedostaju i zanatlije poput vulkanizera i zavarivača, a od poslova za koje vam ne treba diploma traže se i čistači, čija se plaća kreće do 1.800 eura mjesečno.

Velika potreba je i za radnicima u proizvodnji, a u zavisnosti od mjesta i iskustva, radni sat se naplaćuje od 10 do 16 eura.

Studije StepStona, stranice za pretraživanje poslova, pokazuju da je naplaćenija branša u Njemačkoj farmaceutska industrija. U njoj su bruto primanja na godišnjem nivou 69.377 eura, nešto manje imaju zaposleni u bankarstvu, a na trećem mjestu je autoindustrija.

Na četvrtom mjestu su zaposleni u hemijskoj i naftnoj industriji, a na petom radnici u mašinskoj s plaćama na godišnjem nivou od 65.353 eura.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.