Naučnici konačno imaju odgovor: Razbijen najveći mit o koroni u koji su mnogi vjerovali od početka pandemije

Nakon što je veliki broj pacijenata koji su oboleli od kovida-19 obuhvaćen naučnom analizom ustanovljeno je da je sve vreme bio mit da korona više pogađa muškarce, kao i da kod njih u većem broju slučajeva izaziva smrtni ishod.

BUKA portal / 16. Oktobar 2020

 

Analizirani su podaci u Evropi, Australiji i Novom Zelandu i utvrđeno je da muškarci i žene od virusa umiru u približnom broju i da nema osnova za teoriju da korona teže pogađa muškarce.

Još u aprilu, Kraljevski koledž u Londonu objavio je da su žene u manjem riziku da preminu od korone, ukoliko se zaraze, dok je drugo britansko istraživanje utvrdilo da žene imaju 59 odsto manje šansi da umru od korone, od muškaraca.

Korona virus
KORONA VIRUSFOTO: PROFIMEDIA

Na Kraljevskom koledžu sada je sprovedena nova studija, koja je utvrdila da brojke ne podržavaju prethodne tvrdnje.

Moguće je, međutim, priznaju autori studije, da su žene češće smeštane u staračke domove gde su umirale, zbog čega su i njihove smrti zavedene u većem broju.

Naučnici takođe navode da je ograničeno testiranje u prvom naletu pandemije značilo da mnogi slučajevi među muškarcima nisu utvrđeni.

Najgore su, navode autori studije, prošli Španija, Engleska i Vels, kada je u pitanju broj smrtnih slučajeva od korone. U Španiji je taj broj skočio za 38 odsto, dok je u Engleskoj i Velsu povećan za 37 odsto.


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.