Marko Vidojković: CRNA HRONIKA-SINIŠA MALI POSTAO MINISTAR FINANSIJA!

Zaista, vest koju bi novine morale objaviti na naslovnim stranicama velikim, crnim, masnim slovima, kao početak rata.

Marko Vidojković / 30. Maj 2018

 

Zakukalo je Srpstvo: „Ni taj Vujović, u koga se, jebote lud kurac, kunu čak i protivnici režima, ništa nije valjao, ali ovaj kadrovski potez je ekonomski harakiri! Siniša Mali kao ministar finansija ekonomske analitičare dovodi do ludila, a Srbiju dovodi u poslednjih sto metara u trci ka bankrotu.

Kako se započelo sa pretpostavkama da će Vujović odmagliti iz ministarske fotelje u neku udobniju, kao košmarni vic ukazala se i glasina o Siniši Malom kao njegovom potencijalnom nasledniku. Bez obzira na to što skapavamo u govnima do guše, bilo je i onih koji su se ovome začudili. Ma, nema šanse, to mora da je neki spin, pa, Mali je monstrum! Mora da će ministar biti onaj, zaboravih kako se zvaše, isto iz ministarstva finansija, što je u ime poglavnikovo, umesto Vujovića, sve ovo vreme upravljao ministarstvom.

Setili su se, začuđenici ovim kadrovskim rešenjem, nameštenih beogradskih tendera za fontane i jarbole, ruiniranih beogradskih ulica, zabetoniranih beogradskih trgova, urbanih džepova specijalno izgrađenih za potrebe obližnjih kafana u vlasništvu kriminalaca iz vlasti, setili su se najvećeg spomenika pranju love u Evropi, takozvanog „Beograda na vodi“, svega su se setili, samo se nisu setili da je bezočno pljačkanje Beograda zapravo odlična preporuka za napredak u kriminalnoj organizaciji. Pošto je uspešno obeležio početak kraja Beograda, Siniša Mali, avanzuje na banditskoj piramidi.

Naravno, ministarstvom finansija će i dalje upravljati onaj isti, nikako da mu se setim imena, koji se nalazi na nešto nižoj funkciji od ministra, zaboravih kojoj, a koji je, u ime poglavnikovo, ministarstvom upravljao i do sad. Vujović je ionako bio samo simbol naše formalne veze sa svetskim finansijskim institucijama. Toliko je bio simboličan, da ga ni šalteruše nisu prepoznavale. Mali će biti novi simbol, simbol naše čvrste veze sa belosvetskim kriminalom, on će biti logično i pravedno otelotvorenje politike pranja prljavih para, koja nas je dovela na čuvenu FATF listu od devet zemalja (na svetu postoji 195 zemalja) koje peru pare i pomažu teroristima.

Zaokret u zvaničnoj politici Srbije već se desio. Ne samo što ostaje nekažnjen, kriminal je kod nas postao državna politika. U „pokosovskim“ vremenima koja dođu pošto Brnabićka, u poglavnikovo ime, potpiše međunarodno obavezujući sporazum sa Kosovom, Miloševićev režim, kome je maska pod kojom upravlja Srbijom sve tešnja, spremno će izvući neko od proverenih rešenja iz devedesetih, ne bi li opstao. Hiperinflacija. To se još uvek nije desilo. A Jorgovanka Tabaković je guvernerka. A Siniša Mali ministar finansija. A Brnabićka premijer. A Vučić predsednik. To je drim tim za pravljenje hiperinflacije.

Čim para ponestane, a to će biti već sutra, šta će sprečiti režim zemlje sa FATF liste da počne da ih štampa? Poglavnik je na ključna mesta u državi postavio takve njuške, da Srbija predstavlja tempiranu ekonomsku bombu. On time ucenjuje razvijeni svet, naše glavne ekonoske partnere, a to je EU. Ekonomska nestabilnost miloševićevskog tipa, spremna da započne na jedan njegov obliz usana, to je ono čime on ucenjuje.

Vučiću nije cilj da izbegne bankrot. U situaciji u kojoj će mu vlast možda biti ugrožena, bankrot predstavlja način za ostanak u fotelji. Bankrot, ukršten sa nekom krizom. Možda pomognemo Dodiku da napravi neko sranje u Bosni. Možda naručimo od Rusa neki S 300, pa popijemo ekonomske sankcije. Možda u poslednjem trenutku zaključimo kako je Kosovo srce Srbije, pa ipak ne potpišemo međunarodno obavezujući sporazum! Možda zbog izmišljene opasnosti od atentata zavedemo vanredno stanje, pa ukinemo slobodu govora na internetu.

Puno možda od kojih su neka i međusobno kontradiktorna. A sva su izvodljiva, u glavi velikog mudraca. Vrhunskog stratega. Onog koji će zajebati  i zapad i istok. Onog koji će izmanipulisati i Orbanom i Erdoganom. I Izetbegovićem i Kolindom. I Trampom i Putinom.  Siniša Mali, Ana Brnabić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin, samo je istinski genije zla, ravan negativcima iz Džemsa Bonda, mogao poveriti takvim likovima upravljanje zemljom i tako uceniti sve koji su investirali pare u Srbiju.

Kad bi se zezali. Evo šta će se desiti: onog trenutka kada „zapad“ digne ruke od našeg poglavnika, reći će svojim ljudima od poverenja širom Srbije, a iznenadićete se koliko ih je: „Otkačite ovog kretena“, pa će se odnekud pojaviti neki policajci koji hapse, neki tužioci koji tuže, neke sudije koje sude, neki ministri koji će dići glas  protiv zla „Jer nisu mogli više da ćute“, „nisu mogli da izdrže da gledaju kako zemlja propada“ i tako dalje.

Čak i članovi samog vrha piramide rezonovaće kako im se ne isplati da prate poglavnika u njegovoj ličnoj avanturi sa neizvesnim krajem. Spremni su na izdaju. Sve što im treba jeste obećanje da će, posle njegovog pada, makar deo pokradene love ostati u njihovim rukama, te da že biti kažnjeni na simbolične do umerene zatvorske kazne. Ko zna, možda ih i precenjujem, velika su to govna. Ali ono u šta se uzdam jeste njihova gramzivost i mržnja koju, kombinovano sa strahom, osećaju prema svom gospodaru.

Zato Siniša Mali u fotelji ministra finansija zapravo i nije vest. On je samo još jedna stanica na putu pomahnitalog voza ka provaliji. Nemojte da se nervirate. Uživajte u proleću. Ionako ništa ne zavisi od vas.

 

Prethodne kolumne Marka Vidojkovića za Buku možete pročitati ovdje

 

 


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.