Marko Vidojković: BEOGRADSKI DAVITELJ U DAVOSU

Da li je beogradski davitelj preterao? Da li će popustiti svoj stisak?

Marko Vidojković / 23. Januar 2019

 

Ovogodišnji Ekonomski forum u Davosu sav je u znaku davljenja.  Najveća zvezda foruma, Donald Tramp, lik koji davi čitavu planetu, a čija se predsednička karijera od samog početka davi u aferama, u poslednji čas otkazao je prisustvo, što je omogućilo drugim, manje poznatim daviteljima i davljenicima, da dođu do izražaja.

U odsustvu Trampa, najveće zvezde foruma su davitelj francuske ekonomije i zaštitnik bogataša, Emanuel Makron, te Angela Merkel, nemačka kancelarka, daviteljka Grčke i Balkana, čija se politička karijera upravo udavila u izbeglicama sa Bliskog istoka. Ne smemo zanemariti ni evropski vazduh, koji se udavio u izduvnim gasovima hiljadu sedamsto privatnih letelica koje su učesnike foruma dopremale u Švajcarsku, da tamo dave o klimatskim promenama.

Na marginama ovog daviteljskog spektakla našao se i naš adut, Aleksandar Vučić, popularni beogradski davitelj! Mali Alek, koji pridavi sve čega se dohvati, usavršio je veštinu davljenja do te mere, da je dovoljno pogledati ga, pa da vam knedla zastane u grlu! On je u stanju da udavi sve - ekonomiju, školstvo, sudstvo, zdravstvo, budućnost, demokratiju, you name it - Alek će da pridavi.

Bogato iskustvo u davljenju medija i pridavljivanju novinara preporučilo ga je za učešće na panelu o slobodi medija, koji smo mogli juče uživo da pratimo na jednoj regionalnoj kablovskoj televiziji. Mazohisti, željni davljenja, nestrpljivo su čekali nastup beogradskog davitelja. Prvo što je upalo u oči kada je šou konačno počeo, jeste oprema koju je obukao za nastup, to jest raskopčana košulja i goli debeli vrat, koji treba da nas, u svakom trenutku njegove daviteljske tačke, podseti na to koliko je lepo slobodno disati.

Već na samom početku, davitelj je opravdao svoju reputaciju. Kad su ga pitali o stanju u medijima, on je smesta krenuo da davi lažima o ekonomskom napretku banana-države koju je, uz blagoslov daviteljskog foruma, pre sedam godina okupirao sa svojom bandom. Bilo je dovoljno dvadeset sekundi, da gledaoci počnu da se bore za život, toliko Alek uspešno guši. Kad je počeo da davi o tome kako su jednom marginalnom novinaru u Srbiji zapalili garažu, pa se požar slučajno proširio na kuću u kojoj marginalni živi, sve bečeći se, kolačeći oči i oblizujući svoje daviteljske usne, užas je bio toliki da više nisam mogao da gledam.

Naivni su se pitali kako je moguće da niko od prisutnih nije pokušao da uzvrati davitelju, kako je moguće da ti ljudi ne provaljuju šta taj monstrum radi, kako je moguće da mu niko nije rekao: „Alo, kretenu, ne guši! Prekini da daviš, somino!“, ali - sve je to deo daviteljeve tačke. Ukoliko bi se davitelj našao na sceni sa nekim ko bi mu, figurativno rečeno, drknuo dve šljage čim počne da davi, od davljenja ne bi bilo ništa. Stoga davitelj davi u strogo kontrolisanim uslovima, odnosno kada je okružen daviteljima sličnim sebi.

U skladu s tim, na marginama margina Ekonomskog foruma u Davosu, pojavio se i perspektivni davitelj iz Prištine, Hašim Tači, koji je, u sklopu svoje daviteljske tačke, izjavio kako je ujedinjenje dve Mitrovice na Kosovu* neizbežan i nezaustavljiv proces. Njegov kolega Ramuš Haradinaj, ranije je tog dana, u Prištini izjavio kako će carine na proizvode iz Srbije biti ukinute – kad Srbija prizna Kosovo*.

Ako mislite da su ovi potezi bili upereni protiv beogradskog davitelja, varate se. Oni su bili usmereni na to da pridave vas i stanovnike Kosova*, a posebno snažno je udavila reakcija Aleksandra Vučića, koji vas je, bečeći se, oblizujući se, glasom dodatno sniženim ne bi li vam sugerisao da se davite, ugušio gotovo do smrti bednom pričom o tome kako mu ne preostaje ništa osim čekanja da Priština promeni svoje odluke, praćenog molbama daviteljima sa zapada da se nešto u tom smislu promeni.
Dakle, opšte davljenje naroda Srbije i Kosova* se nastavlja, jer, uvek to imajte na umu, svi davitelji sa daviteljskog foruma u Davosu su partneri u davljenju i nikada neće daviti jedni druge, već samo vas. No, da se vratimo mi našem heroju, beogradskom davitelju, Aleksandru Vučiću. Jučerašnji daviteljski dan završio je tako što nas je udavio poludramatičnom najavom svog petnaestog po redu susreta sa daviteljkom Grčke i Balkana, a ispostaviće se i Evrope, kao takve, Angelom Merkel.

Davio je i davio o tome kako mu nikad nije lako kada se s njom susreće, kako za taj susret mora uvek biti spreman, posebno su nam vratovi poplaveli od njegove najave tema ovog najnovijeg istorijskog davljenja koje nas danas popodne čeka: Kosova*, brižljivo ušuškanog između na brzinu smišljenog spina o nekakvim taksama na nekakav usrani čelik i posebno široke teme „ekonomija“. Dakle, Kosovo će biti jedina tema, toliko smo uspeli da shvatimo, boreći se za vazduh.

Naivni će pomisliti kako će davitelj i sam danas biti pomalo pridavljen, jer ne isporučuje ono što je obećao, međutim, on to i te kako isporučuje, a današnji sastanak, možda i njegov poslednji sa daviteljkom Merkel, proteći će u utvrđivanju narednih daviteljevih poteza na terenu, koji će se svoditi na to da nas davi i davi, sve dok Priština ne odradi posao do kraja. Na kraju će daviteljka Ana Brnabić potpisati sve što treba, jedva da ćemo taj trenutak i primetiti, koliko ćemo se boriti za vazduh.

Kad Angela završi sa beogradskim daviteljem, poslaće ga kući. A kod kuće će ga sačekati desetine hiljada davljenika, koji, u stanju potpunog očaja, bežeći od sigurne smrti davljenjem, izlaze na ulice sve većeg broja gradova, ne bi li uhvatili malo vazduha.

Šta to treba da znači? Da li je beogradski davitelj preterao? Da li će popustiti svoj stisak?

Kakav bi to davitelj bio, ako bi sada, kada je najuzbudljivije, počeo da popušta.

On će svoj stisak, svakako, pojačati.  Da li ste sprenni?


Buka preporuka

Kolumne

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.