Kubanski ljekari pristižu u pomoć Italiji

Kuba je poslala cijelu brigade ljekara i medicinskih sestara u Italiju prvi put ovog vikenda, kako bi se borili protiv novog korona virusa, na zahtjev najugroženije regije Lombardije.

M.P. / 22. Mart 2020

 

Kuba još od 1959. godine šalje armije “bijelih mantila” u katastrofom pogođene dijelove svijeta, ali najviše u siromašne zemlje. Njeni ljekari bili su na prvim linijama u borbi protiv kolere na Haitiju i protiv ebole u Zapadnoj Africi od 2010. godine pa nadalje, prenosi Reuters.

Ipak, ovo je prvi put da Kuba šalje 52 ljekara u Italiju, jednu od najbogatijih zemalja na svijetu, pokazujući doseg svoje zdravstvene diplomatije.

Ovo je šesta medicinska brigada koju je Kuba proteklih dana poslala u borbi protiv širenja nove bolesti u svijetu. Poslali su svoje medicinsko osoblje svojim socijalističkim saveznicima, u Venecuelu, Nikaragvu, na Jamajku, Surinam i Grenadu.

“Svi se plašimo, ali moramo ispuniti svoju revolucionarnu dužnost, tako da svoj strah ostavljamo po strani,” kazao je Leonardo Fernandez, 68, specijalista intenzivne medicine, u subotu prije polaska za Reuters.

Kuba je izgradila svoj zdravstveni sistem uz ekonomsku pomoć bivšeg Sovjetskog Saveza, ali je dio tog naprednog sistema propao nakon kolapsa komunističkog bloka.

Mnoge kubanske bolnice su u lošem stanju, a stanovništvo se žali da je teško naći određene lijekove, za šta vlada kaže da je posljedica decenija američkih sankcija. Analitičari pak kažu da je razlog neefikasno upravljanje države privredom.

Kuba je država sa najviše ljekara po glavi stanovnika, čak i ako ne računamo ljekare koji rade van zemlje, a njene brigade medicinskih radnika pružaju pomoć u katastrofom pogođenim područjima, zbog čega su im mnogi ljudi širom svijeta zahvalni .

“U vrijeme krize, kubanska vlada, kubanski narod, na visini su zadatka, čuli su naš poziv i odgovorili,” kazao je ministar zdravlja Jamajke Christopher Tufton u subotu kada je dočekao 140 zdravstvenih radnika iz Kube na aerodromu u Kingstonu.

Velika Britanija je takođe zahvalila Kubi prošle sedmice što je dozvolila britanskom kruzeru da pristane, kada ga je prethodno odbilo nekoliko luka, i što su omogućili evakuaciju više od 600 putnika.

Kuba, koja je poznata po svojoj pripremljenosti na katastrofe, preduzima mjere i kod kuće, kako bi suzbili širenje virusa. Do sada je potvrđeno 25 slučajeva.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel najavio je da će ova država zatvoriti svoje granice za strane državljane od utorka, što će snažno pogoditi jednu od najunosnijih grana privrede ove siromašne zemlje - turizam.

Hiljade ljekara i studenata idu od vrata do vrata i prate svoje lokalne zajednice, prenosi Reuters.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.