Kokan Mladenović povukao svoju predstavu sa festivala u Nišu zbog imena Aleksandra Vučića

Kokan Mladenović povukao je režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš te da otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.

Klix / 24. Decembar 2019

printscreen

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta u Nišu, kazao je da je srbijanski reditelj i dalje u dilemi s tom odlukom, međutim, njegov stav je prilično jasan.

"Dragi Spasoje, mislim da situacija u kojoj smo se našli ne ostavlja nikakav manevarski prostor. Ne mogu da budem dio festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Vjerujem u tvoje dobre namjere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne osjeća ružno. Za razliku od tebe i ljudi koji te savjetuju i okružuju, ja ne mislim da je moguće prenebregnuti osnovna osjećanja morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise nakon kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umjetnošću", kazao je Mladenović.

Obojici, nastavlja Mladenović, za utjehu ostaje osjećanje da su, poštujući sopstvena osjećanja svijeta i teatra, učinili sve da do saradnje dođe. Ipak, to se neće desiti.

"Puno smo ovih dana polemisali, svako je od nas iznio svoje stavove koji, kao što vidiš, nemaju kako da se približe. Svaki daljnji razgovor je izlizan jer su nam osnovna polazišta nepomirljivo udaljena. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekog kome ponuđeni uslovi odgovaraju", izričit je Mladenović.

Također, pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica prošle sedmice poslao je otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću i ogradivši se od pokroviteljstva predsjednika Vučića vratio angažman za predstavu koju je trebao da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.

Inače, Mladenović je za vrijeme protesta koji su se održavali u Beogradu pod sloganom "Pet minuta za pet miliona" izjavio kako smatra da je aktuelna vladajuća elita Srbije kriminalna grupa koja se veoma ogoljeno, bez truda da to sakrije, bavi prljavim poslovima. Upravo zbog toga, ovakav njegov stav i povlačenje predstave ne čudi.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.