<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Island sve religije proglasio mentalnim poremećajima, a Bibliju štampa s upozorenjem

SATIRA

Island je sada sve religije proglasio za mentalne poremećaje.

29. januar 2020, 10:51

 

Island je mala ostrvska država u sjevernom Atlantiku, ali i poprište brojnih kontroverzi. Državni parlament izglasao je još 2017. Zakon po kojem se na svakoj Bibliji mora objaviti upozorenje da je u pitanju fikcija, koja čitaoce može dovesti do mentalnih problema i zabluda.

Iste godine, država je načinila još jedan sekularni korak, tako što je u potpunosti zabranila djelovanje „Američkih televangelista“.

Island je sada sve religije proglasio za mentalne poremećaje.

Državni parlement (Alþingi) za ovu odluku glasao je ubjedljivom većinom: 60:3.

Trojica političara koji su glasalo protiv smatrali su da predložene mjere nisu dovoljne i da bi morale biti još restriktivnije.

„Ne želimo da završimo kao SAD ili Saudijska Arabija, zar ne?“, prokomentarisao je jedan od parlamentaraca.

 Šta je psihički poremećaj? – H2

Psihička bolest, koja se još naziva i poremećaj mentalnog zdravlja, obuhvata širok spektar psihičkih stanja.

Najjednostavnije rečeno to su poremećaji koji utiču na vaše raspoloženje, mišljenje i ponašanje. Mentalne bolesti uzrokuju depresiju, anksioznost, šizofreniju, poremećaje ishrane i različite oblike zavisnosti.

Mnogo ljudi s vremena na vrijeme osjeti izvjesne mentalne tegobe, ali ako tegobe osjećate često, konstantno ste pod stresom i on utiče na vaše sposobnosti i svakodnevno funkcionisanje, onda problem postaje hroničan.

Island kaže „pa, naravno!“ – H2

Orenijer Islanda Andrew Kanard ne samo da je bez oklijevanja potpisao dekret, već je iznio i puno objašnjenje i odbranu zašto je religija psihološki poremećaj:

„Dovoljan je samo letimičan pogled na bilo koju od uobičajenih definicija mentalnih bolesti da biste shvatili da je religija, u suštini, najuobičajeniji psihički poremećaj od svih.

Pogledajte bilo kojeg strastvenog vjernika i biće vam jasno da ta sirota duša očigledno pati od emocionalnih smetnji i smanjene funkcionalnosti.

Da li ste nekada posjetili američki Muzej postanka? Ako to mjesto nije jasan primjer šizofrenog ponašanja ja onda ne znam šta jeste.“

Američki predsjednik Donald Tramp još uvijek nije odgovorio na ovaj „nemilosrdni napad“ na osnovne američke vrijednosti.

 

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na satiričnom sajtu Patheos, i kao takvog ga treba shvatiti.

Tamara Obradović; Luftika RS