<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grenel: Krajnje vreme da u Beograd dođe predsjednik SAD

SRBIJA

Konferencija

22. septembar 2020, 4:11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni savetnik Donalda Trampa Ričard Grenel održali su zajedničku konferenciju za novinare u Palati Srbija, nakon potpisivanja zajendičkog saopštenja za javnost premijerke Ane Brnabić i direktora DFC Adama Bolera.

“Za nas je ovo važan dan. Nećete verovali, svoje trgovinske obaveze smo sa SAD rešili pre skoro 140 godina, dakle 1881. godine. Ja nisam govorio posle posete Vašingotnu o onome šta smo postigli, mislim da smo odškrinuli vrata starog prijateljstva i želim da se posebno zahvalim Trampu, koji je imao dovoljno razumevanja da nas sasluša. Ovo nije baš samo zbog izbora”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da mu je Grenel preneo da su došli u Beograd da bi “kopali rukama” kako bi pronašli šta je to bitno za građane Srbije.

“Tamo gde je DFC, tamo ima budućnosti. Ponosni smo što se u Beogradu otvara ova kancelarija. Oni će da gledaju i da birnu šta radimo. Moći ćemo da pravimo puteve, jer su nam putevi užasni, i preko severa Kosova do Prištine i Gračanice. A koliko će nas to spojiti sa Dračom…Prošle godine mso imali istorijski maksimum u razmeni sa SAD. Verujemo da te cifre mogu da vudu značajno više”, rekao je Vučić.

Radićemo, rekao je Vučić, na otvaranju avio linije sa Prištinom.

“Brinemo o prosperitetu ljudi. Vreme je da brinemo za narod, a ne da li će neko da nađe zarez ili tačku da nas kritikuje. Ovo je dobar sporazum za narod. Nastavićemo razgovore sa Albancima pod briselskim okriljem, ali ne da nećemo bežati od razgovora sa SAD nego ćemo ih sa radošću dočekati. Mini šengen je pravljenje boljeg života za ljude”, rekao je on.

Očekujem da u kratkom vremenskom periodu uđemo u sve ove projekte, dodao je predsednik.

“Grenel je došao na ideju da vidimo kako zajednički da obnovimo zgradu ministarstva odbrane i Generalštaba”, rekao je Vučić.

Direktor srpske kancelarije DFC Džon Jovanović

“Došao sam sa grupom od šest agencija jer smo videli posvećenost promenama i jer verujemo u snagu regiona. Ljudi su se opredelili za radna mesta a ne za linije razdvajanja iz prošlosti”, rekao je direktor DFC Borel.

 

On je potom pozvao Džona Jovanovića, novog direktora kancelarije u Beogradu, da se obrati:

 

“Za mene je ovo najveća čast. Moj zadatak je, u najboljem interesu, ekonomski napredak regiona. Da Balkan postane simbol mira, prosperiteta i sigurnosti. Zahvalio bih se predsedniku Trampu. ja sam ponosni Amerikanac srpskog porekla. Nisam mislio da ću napustiti karijeru u finansijskom sektoru, ali ovo je velika prilika za mene, ali i za region. U petak sam dao otkaz na svom poslu i evo me ovde. Naš posao počinje u bliskom partnerstvu za EBRD”, rekao je Jovanović.

 

Grenel: Držite nas za reč

 

“Držite nas za reč. Mnogo je obećanja dato tokom godina, i nadam se da nas držite za reč, ne samo za Vašingtonski, nego i za sve sporazume. Obećanja želimo da pretvorimo u istinska radna mesta. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću – veoma je dobar pregovarač i iskren u tome šta može a šta ne može. Znam da će biti još problema, ali mi ne tražimo da se Srbija uvek slaže sa SAD, ali želim da se posvetimo dijalogu, da saslušamo jedni druge i da se raziđemo kao prijatelji”, rekao je Grenel.

Znam kakva je reakcija predsednika Trampa kad se na nešto obaveže, rekao je Grenel.

O poseti Trampa

“Predsednik je izrazio želju da dođe u Beograd, i on i Ivanka Tramp. Krajnje je vreme da dođe američki predsednik. Nemam datume, ali je izrazio svoju želju”, rekao je on i dodao: “Treba nam jedna godina da pokažemo ljudima na Kosovu i u Srbiji boljitak u ekonomiji”.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsednik Vučić je rekao da je predsednik Tramp prihvatio posetu Srbiji.

“Insistirao sam. Bio je veoma ljubazan. Posebno sam razgovarao sa gospođom Ivankom Tramp, sa kojom smo razgovarali o ženskom preduzetništvu. Ja mislim da zemlja koja nema more ima prednost – jer onda morate da radite, a ne da čekate da vam nešto padne sa neba”, rekao je Vučić, i zaključio rečima: “Odosmo mi večeras na jednu lepu večeru”.

Prethodno su premijerka Brnabić i direktor američke agencije DFC Boler potpisali zajedničko saopštenje.

Grenel je deo američke biznis delegacije koja je u Beogradu ranije danas potpisala zajedničku izjavu na osnovu koje će biti formiran zajednički tim za ekonomsku saradnju koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom.

 

 

 

Zajedničkom izjavom, koju su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i predsednik kosovske privredne komore Berat Rukići u ambasadi SAD u Beogradu, predivđeno je da tim ima kancelariju u Prištini i Beogradu.

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je ranije danas novinarima, u ambasadi SAD, da “obožava skepticizam”, kakav je podrazumevalo pitanje jednog novinara na pres konferenciji – šta je danas uz posredstvo SAD novo potpisano po pitanju saradnje srpske i kosovoske privredne komore, kada već postoji sporazum iz 2013. godine.

“Obožavam skepticizam i treba da budete skeptični, da ovo ne bi ostale samo reči na papiru”, rekao je Grenel. Istakao je da su američka vlada i administracija predsednika Donalda Trampa veoma nestrpljivi po pitanju realizacije onog što je dogovoreno u Vašingtonu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je sporazum iz 2013. podrazumevao saradnju između komora po pitanju otkanjanja svakodnevnih barijera u poslovanju, kao što su međusobno priznavanje laboratorijskih testova, kao i fitosanitarinih i veterinarskih sertifikata, te rešavanje problema za poštanske usluge, železnicu i drugo, kao i poveizvanje kompanija.

Nova.rs