Fotografija godine stiže iz Travnika: Velika ljubav srušila ogradu podjele

Desk

Segregacijski fenomen "dvije škole pod jednim krovom" koji još uvijek postoji u BiH, iznjedrio je jednu lijepu priču, možda i najljepšu 24 godine nakon rata, o Elizabeth Elli Hrgić i Inasu Dagoji koji su prije nekoliko dana uplovili u bračne vode

29. juni 2019, 8:37

Jedna od fotografija sa njihovog vjenčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku. Ella je pohađala Katolički školski centar "Petar Barbarić", gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, dok je Inas išao u Mješovitu srednja škola "Travnik", koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu.

 

"Nas dvoje. Svatko ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa tisuću i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima", napisala je.