Donald Trump gubi državu Missouri zbog - Bosanaca?!

Mirhada Jašarević bila je dijete kada je njena porodica izbjegla iz Bosne devedesetih. Ove je godine postala državljanka SAD-a, tako da će prvi put glasati za predsjednika Amerike.

The Guardian / 05. Septembar 2016

Mirhada Jašarević bila je dijete kada je njena porodica izbjegla iz Bosne devedesetih. Ove je godine postala državljanka SAD-a, tako da će moći glasati za predsjednika Amerike.

"Mislim da su ovo jedni od najvažnijih izbora ikada. Ja sam došla u SAD kao i ove izbjeglice iz Sirije. Na isti način. Nisam nikad željela ikoga da povrijedim, samo smo željeli šansu za životom. I data nam je ta šansa. Upravo to čini Ameriku velikom i mislim da Donald Trump to ne razumije", kaže Jašaravić za Guardian.

Bosanski Amerikanci u Missouriju će na izbore izaći u velikom broju, a prema posljednjim anketama Hillary Clinton i Donald Trump su izjednačeni u Missouriju, pa bi glas Bosanaca mogao biti presudan.

U St. Loiusu živi velika bh. zajednica, gdje živi između 50.000 i 70.000 ljudi iz BiH, koje je Trump odbio svojom retorikom protiv muslimana i imigranata, pa se očekuje da ogromna većina svoj glas dadne demokratskom kandidatu.

"Znam da se mnogo Bosanaca registrovalo za izbore i mislim da će upravo ti glasovi donijeti pobjedu za Clintonovu", kaže advokat Nedim Ramić.


Da će bh. glasovi iz SAD ići na stranu Clintonove, govori i podatak da su članovi bh. zajednice u Missouriju početkom ove godine osnovali Bosansko-američi savez Missourija (BAPAAM), koji je već najavio da podržava Hillary Clintom u predsjedničkoj utrci.

S druge strane, većina Srba u SAD svoj će glas dati Trumpu, jer je upravo Bil Clinton naredio NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

 

Izvor

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.