<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Doktorka koja je vređala studentkinju na rasnoj osnovi vraćena na posao!

SRBIJA

Vraćena

07. august 2021, 7:55

Doktorku Milenu Šćekić iz KC Vojvodina pre tačno godinu dana su svi u Srbiji dobro upamtili. Da, to je ona lekarka koja je u liftu vređala studentkinju na rasnoj osnovi. Koja je zbog toga izgubila licencu za rad. Ali i dokazuje da se u Srbiji sve rešava onda kada se slučaj zaboravi, pa je tako doktorka vraćena na posao.

Teško da je neko zaboravio doktorku koja je u liftu zatekla tamnoputu studentkinju i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom s drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom jeziku rekla: „You go out because corona is now. You go out! F**k you!“

Nedugo potom u lift je ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: „With you I have a problem because you are a black krava.“ (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

Dan pošto je snimak obišao društvene mreže, saopštenjem se oglasila i doktorka, u kojem tvrdi da je odreagovala u afektu, kao i da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit. Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine razmatrao je 2. jula 2020. ovaj događaj i doneo mišlјenje da ponašanje dr Milene Šćekić nije primereno i da predstavlјa narušavanje Kodeksa medicinske etike. Obaveštena je Lekarska komora Srbije i dostavljem im je celokupan predmet i raspoloživa dokumentacija na dalјe postupanje i nadležnost.

- Pošto dugo nakon prijave nije pristizala nikakva povratna informacija iz LKS o sudbini ovog predmeta, KCV je u tri navrata upućivao dopise LKS interesujući se o toku postupka i eventualnim merama koje je Komora preduzela protiv dr Šćekić. Dobijali smo odgovor da zbog epidemiološke situacije Etički odbor Komore nije u mogućnosti da održi sednicu i odlučuje po ovoj prijavi - kažu za Telegraf.rs u KC Vojvodine.

Dodaju da im je tek 5. jula ove godine, nakon treće urgencije, prosleđeno pisano mišljenje Etičkog odbora LKS.

POGLEDAJ I...

Doktorka koja je izvređala crnu studentkinju će gorko da zažali zbog svog rasističkog ispada

- Obavešteni smo da je Etički odbor Komore razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić, i da osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore. Nadalje nas je Etički odbor Komore poučio da jedino oštećena može eventualno protiv dr Šćekić da pokrene postupak pred Sudom časti LKS - objašnjavaju u KC Vojvodine.

Kako kažu, s obzirom na sve, nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka i eventualno izricanje bilo kakve mere iz oblasti radnog prava, pošto se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija ove zdravstvene ustanove. Dakle van rada, uz nepostojanje bilo kakve povezanosti događaja i aktera događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline propisane pozitivnim propisima Srbije i opštim aktima Kliničkog centra - kažu u KC Vojvodine.

Neko nije imao vremena da se bavi ovim slučajem, doktorka se pokajala, a i nije se drala u ordinaciji. Dozvoljeno je da vređa van radnog mesta i da za to ne bude kažnjena. Osoba koja ispred imena ima titulu - dr.

Stišala se bura, pa kad je javnost mirna izvol'te vratite se u bolnicu. Nemaju oni kad oko tog "banalnog" problema da se zamajavaju. Čim se malo zaboravi, u Srbiji se stvari udese kao da se nikad ništa nije ni desilo. Niko ni ne pominje ono narušavanje Kodeksa medicinske etike. Kao ni njenu "čuvenu" rečenicu upućenu studentkinji: "Zakon naše države ti ne dozvoljava da budeš ovde."

  • Izvor:
  • Noizz.rs