<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Damir Numić, novi 'biznis ludak' iz Tešnja: ZAUSTAVITE 'GREEN LIGHT' KAO NEKADA „ZAUSTAVITE REUTERS!“

TEŠANJ

Kao što su (1981.) jugoslovenski komunisti nailazili na podsmjeh jer su pokušali zaustaviti objavu Reutersove vijesti, tako se danas ne može zaustaviti ni Damir Numić – 'momak iz susjedstva' koji je za nemoguće dvije godine uposlio 70 ljudi.

23. decembar 2020, 10:19

Pogledajte momka na fotografiji... Izgleda kao maturant koji se slikao za pano u nekom izlogu. Fin, rekli bi. Ali, bez obzira na to što podsjeća na 'momka iz susjedstva', on je malo više od toga. Zapravo ima 29 godina i već bi mogao da zapjeva onu „Šta bi dao da si na mom mjestu?“. Damir Numić, glavom i bradom!

I ovaj frajer je uspio zahvaljujući formuli po kojoj su uspjeli i svi ostali tešanjski biznismeni koji predvode bh. poslovni manstream: imao je muda. Bez početnog kapitala, bez državnog poticaja (a to znači bez korupcije) prije tri godine napustio je firmu u kojoj je imao platu skoro 2.000 KM, krenuo u samostalan biznis i otisnuo se na neizvjesno tržište. Otac mu je 2017. godine dao dio novca da kupi prvi kombi, a drugo vozilo je kupio na odgodu plaćanja kod lokalnog trgovca polovnim automobilima. Sve ostalo je istorija – a ona će se moći pročitati u knjizi „Lukavi biznis“ (autor Hajrudin Redžović) koja uskoro izlazi iz štampe. U ovom tekstu predstavljeni su fragmenti iz te publikacije.

Godina 2020. – „Sad se vidi, sad se zna...“

Godinu (2020.) koju gotovo svi žele zaboraviti i u kojoj su se mnogi hvatali za glavu, Damir Numić će pamtiti kao najsretniju u životu. Njegova kompanija „Green Light“ završila je 2019. sa 2,3 miliona KM prometa, a ovu (2020.) završava sa šest miliona konvertibilnih maraka, što je 2,5 puta više. Taj promet mogao je biti i znatno veći, ali Damir je želio biti strpljiv i mudar i igrati na sigurno. Poštujući etičke standarde i iskazujući solidarnost,  „Green Light“ je omogućio  malim firmama da njegove usluge dobiju sa velikim odgodama plaćanja. U prvom valu pandemije uposlio je novih 20 ljudi. Tokom cijele godine, u kontinuitetu, nabavljao je pet novih vozila mjesečno, tako da je kapacitet njegovog voznog parka danas 60 vozila. Godinu završava efektno, jer mu je upravo na dan objave ovoga teksta, isporučeno novih pet kombi vozila (vidi fotografiju).

Banke sa kojima Damirov „Green Light“ sarađuje, tražile su na tržištu slične firme zbog usporedbe. Nisu ih našli. Niko nema takvih parametara. „Naravno da nisu našli, ovo je original, moja ideja, nije kopija“, ponosan je Damir Numić. Kaže da su mu iz auto kuća kazali da mušterije dolaze i izražavaju želju koja glasi: „Želimo vozila kao u 'Green Lightu“. Jesu li to neka posebna kombi vozila? „Nešto treba da ostane i tajna, zar ne?“, zagonetan je ovaj uspješni mladi biznismen.

Firma Damira Numića zapravo izvozi prijevozničke usluge u Europsku uniju u procentu 95 posto. To znači da je u BiH u ovoj godini ušlo 5,7 miliona KM svježeg novca. Zato je u ovoj godini bilo i značajnih donacija, „a posebno zadovoljstvo će nam pričinjavati stipendiranje nadarenih studenata“.

„Sve je, dakle, med i mlijeko?“, pitamo mladog gazdu, koji odmah odgovara:  „Ima i nezadovoljnih, ali ja ih pozdravljam i pozivam. Naša vrata su im otvorena, no mi zapošljavamo isključivo mladi kadar. Prosječna starost mojih uposlenika, a imam ih skoro 70, iznosi 25 godina“.

„Green Light“  je za narednu (2021.) godinu već naručio novih 15 vozila. Za sljedeću godinu Damir  je zacrtao i povećanje prometa od 100 odsto: „Idem na 12 miliona maraka, ništa manje od toga!“ I ne samo to: u idućoj godini ovaj 'mađioničar' planira i pokretanje proizvodnje djelatnosti, a proizvodi iz te tvornice plasiraće se i na domaće i na inozemno tržište. Za svaki slučaj, „Green Light“  osnovao je i firme kćerke – „Logistic Green Light“ i „Old Time“.

(Dok nam je sve ovo govorio, Damir Numić je cijelo vrijeme pjevušio staru rokenrol pjesmu od Vatrenog poljupca „Sad se vidi, sad se zna...“ Bogami se vidi, i bogami se zna.)

Prvi konkurent – u Poljskoj

„Kako je pametan ovaj Damir“, sigurno su sada mnogi pomislili. Završio je on Pravni fakultet, u roku i sa natprosječnim ocjenama. Nije kupio diplomu, da ne bi bilo zabune, jer je diplomirao na državnom Univerzitetu u Zenici. Radi se o istom onom Pravnom fakultetu čiji studenti na međunarodnim takmičenjima osvajaju prve nagrade. Valjda zato je za pravnog savjetnika uzeo svog najboljeg profesora sa fakulteta, prof. dr. Almina Dautbegovića. Ovaj (inače) advokat iz Zenice savjetuje gotovo sve top biznismene, a oni koji mu nisu klijenti potraže ga kada dođu pred zid i kada više nemaju kud – što je mnogo skuplja varijanta.

Advokat Dautbegović već je imao ozbiljnijeg posla kod svog bivšeg studenta. Prije šest mjeseci pojavila se nimalo bezazlena kampanja na Facebooku kojom se pokušalo naštetiti ugledu Damira Numića i njegove firme. Išlo se tako daleko da su korišteni čak i uposlenici „Green Lighta“ koji su o njemu na društvenim mrežama pisali tako da to ni pas s maslom pojeo ne bi. „Neki su čak angažirali i svoje djevojke koje su dijelile klevetničke statuse, a neke od njih su mi se prethodno nudile putem mesendžera – no ja sam oženjen čovjek. Ali nisu one krive, niti bitne. Bitni su naručioci. Radi se o tome da sam ja novi igrač na evropskom tržištu brze (kombi) pošte. Poremetio sam odnos snaga i tako naljutio neke važne igrače, a moja prva konkurencija je u Poljskoj“, pokušava da objasni Damir. On kaže da je prof. dr. Almin Dautbegović, njegov advokat, otkrio da je negativna (PR) kampanja pokrenuta upravo od konkurencije. „Tržišna konkurencija poduzela je vrlo sofisticiranu kampanju. Vrbovani su čak i neki vozači 'Green Lighta' koji su namjerno ostavljali kombi nasred autoputa u Njemačkoj, a onda se kući vraćali dogovorenim prijevozom. Sve je pratila plaćena PR akcija na Facebooku. Neke smo morali i utužiti“, istražio je advokat Dautbegović. Damir Numić kaže da se tržište brze pošte u Evropi mjeri u milijardama eura i niko ne želi da se odrekne niti najmanjeg dijela kolača. „Meni ova epizoda čak i laska, jer sam shvatio da sam priznat igrač na tržištu“, kaže Damir. On, ipak, priznaje da je imao i grešaka, čak i prema nekim uposlenicima. „Greške su ispravljene i nisu bile namjerne. Sve su to dječije bolesti koje sam prebolio. I škola koju sam naučio i platio“, pošten je vlasnik „Green Lighta“.

„Ja sam kao Zlatan Ibrahimović“

U skladu sa našom kulturom u kojoj se 'navija da komšiji crkne krava', nekim ljudima je muka gledati momka od 29 godina koji je uspio iz ničega, koji vozi najnovijeg BMW terenca, i koji ima ženu koja izgleda kao milion dolara. Damir za sebe tvrdi da je patrijarhalno odgojen, otac malodobnog djeteta, i da se ne kurva: „Ja sam ti kao Zlatan Ibrahimović koji, iako skoro u četrdesetoj, voli samo jednu ženu i koji nikada nije imao ljubavnicu“. (Laže, garant!, op. H.R.)

Prošlo je pet mjeseci od kada Damir  ima novog BMW džipa od 220 hiljada KM, i treća godina od osnivanja njegovog „Green Lighta“. Još uvijek mu niko nije izbušio gume, niti isparao auto. Još uvijek „nema ljubavnicu“. Još uvijek nije 'lopov' na internetu. Dobro prolazno vrijeme.

Ni Fedexa se ne boji, ni DHL-a. Samo nebo je granica.

Damir Numić, tešanjski biznis genij:

„Šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze a da ti se dive...“

(Tekst je dio iz knjige u pripremi LUKAVI BIZNIS, autora Hajrudina Redžovića)