Beširi za BUKU: Jačanje desnice u Srbiji je alarm za zdrav razum

Region

Očekivanja da će veća izlaznost automatski voditi većem rezultatu opozicije, ponovo su se pokazala kao izlišna. Svakako, prvi put u poslednjih šest godina ćemo videti raznovrstan parlament, ali istovremeno ta raznovrsnost brine jer odlazi udesno.

04. april 2022, 8:36

Građani i građanke Srbije juče su glasali/e na predsjedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima. Dok se čekaju rezultati Republičke izborne komisije, građani i novinari se oslanjaju na izlazne ankete, a jedino što je sigurno da će Aleksandar Vučić dobiti još jedan predsjednički mandat. Opozicija se konačno vraća u parlamentarni život, a u zavisnosti od konačnih rezultata opozicija možda dobije priliku formirati gradsku vlast u Beogradu. U Skupštinu Srbije ulazi i zeleno-lijeva koalicija Moramo, ali i tri desničarske liste. Koliko je jaka zelena Srbija, kako će jačanje desnice uticati na odnose Srbije sa Bosnom i Hercegovinom… neka su od pitanja na koje odgovore za BUKA magazin daje Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

BUKA: Kako biste ocijenili izborni dan u Srbiji, vidjeli smo brojne incidente?

Mislili smo da smo se kao društvo izborili za fer i poštene izbore pošto smo smenili Miloševića 2000, ali nam je predsednik Vučić pokazao, u poslednjih deset godina, da je taj proces reverzibilan. Durgim rečima, čemu smo u nedelju svedočili od duplih spiskova, do prebijanja opozicionih lidera, je sve osim demokratskih, fer i poštenih izbora u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. Tužno je, međutim, što čak i kad bismo sve neregularnosti uklonili, da rezultati izbora ne bi bili drastično drugačiji. Za takvu situaciju, veću odgovornost snosi vladajuća većina koja je zarobila institucije, javno mnjenje i medije svojim narativom, a manju opozicija koja je bezidejna da se izbori za svoje mesto i ponovo osvoji izgubljene slobode.

 

BUKA:  Šta nam govore rezultati izbora, iako je izlaznost najveća u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, opozicija nije ostvarila rezultat koji bi mogao ugroziti aktuelnu vlast?

Sačekaćemo da vidimo ko će sve biti opozicija jer je moguće izbacivanje SPS-a iz vlasti po prvi put od 2003, ali i bez njih, opozicija ima preko 80 od 250 poslaničkih mesta po trenutnim procenama i moći će da pravi veliku buku u naredne četiri godine. Verujem da smo se približili maksimalnoj mogućoj izlaznosti imajući u vidu da bar 35% upisanih birača ne može da koristi svoje pravo glasa jer su van zemlje, a veliki broj njih i ne želi da koristi to pravo. S druge strane, očekivanja da će veća izlaznost automatski voditi većem rezultatu opozicije, ponovo su se pokazala kao izlišna. Svakako, prvi put u poslednjih šest godina ćemo videti raznovrstan parlament, ali istovremeno ta raznovrsnost brine jer odlazi udesno.

BUKA: Sedam lista ulazi u parlament, da li sada možemo reći da Srbija konačno ima parlamentarnu opoziciju i je li to put ka pluralizaciji parlamentarizma?

Zapravo imamo tri grupacije, vladajuću većinu koju čine SNS i SPS, zatim zeleno-levu opciju u koaliciji Moramo i rusofilske podružnice Putinove partije, DSS, Dveri i Zavetnike, ostalo su manjine. Iako na prvu loptu deluje kao raznovrsnost, tu nema mnogo različitosti jer je samo koalicija Moramo građanska opcija, ostalo je desno do krajnje desno nacionalistička mašinerija od koje možemo očekivati da iz društva izvuku sve najgore.

 

BUKA: Tri desne stranke ulaze u Skupštinu. Je li to alarm za društvo i kakve će biti posljedice?

To je alarm za zdrav razum. Ako izuzmemo da je u njihovim razmišljanjima izdajica samo okrenuta Zapadu, grljanje Kremlinove skute smatra se u nji visokim patriotizmom. To su krajnje desno orjentisane partije sa jedva pređenim cenzusom koji zajednički mogu ozbiljno da naruše planove predsednika za jesen. Ponovo se šuška da bi pravno obavezujući sporazum s Prištinom mogao biti potpisan od septembra, a ove tri stranke ujedinjene su u nacionalističkom pokliču Kosovo je srce Srbije. Iako međusbno ne mogu da se podnesu jer Jovanović smatra da je obrazovana konzervativna elita, Obradović da je čačanski hajduk, a Milica Zavetnica čuvarica nejači, prirodan bi sled bio događaja njihov zajednički nastup u parlamentu gde bi imali 35 poslaničkih mesta, više nego Đilasova koalicija. Međutim, razum napušta ovu koaliciju svaki put kada pokreću kampanje mržnje prema migrantima, nacionalnim i seksualnim manjinama, narodima u regionu, ali i anti-EU politici koja je svima zajednička. Srbija tako postaje jedina zemlja regiona sa čak tri anti-EU stranke u parlamentu. Za njihovo jačanje odgovoran je Vučić, a oni su iskoristili rat u Ukrajini za bujanje rusofilije.

 

BUKA: S druge strane zelena koalicija Moramo je prešla cenzus. Vidite li u njima predvodnike lijevih i evropskih ideja u Srbiji?

Ova zeleno-leva koalicija donosi mladalačku energiju i vrednosti savremene Evrope. Vrlo je jasno određena prema regionu, ljudskim i manjinskim pravima, sa čvrstim stavovima o pravima radnika i potrebi zaštite vode, vazduha, zemljišta i generalno čovekove životne sredine. Ipak, kako su tradicionalne stranke videle da postoji određeni kontigent ovih glasova, u narednim godimama treba očekivati inteziviranje razvoja ovih ideja u njima, što će ako Moramo brzo ne postane stranka s odborima širom zemlje, ovu koaliciju okupljenih udruženja građana, vrlo brzo pregaziti bolje organizovane stranke. Samim tim bi i njihove ideje zasnovane na individualnosti i podrške zajednici u ekonomiji i zdravlju vrlo brzo izbledele.

 

BUKA: Kakve će biti refleksije izbora na susjede Srbije, prije svega na Bosnu i Hercegovinu posebno što u skupštinu ulaze oni koji ne poštuju teritorijalni integritet BiH želeći njen teritorij u sastavu Srbije?

Spremite se građani i građanke BiH za zaoštravanje jezika i češće ispade zakonodavaca Srbije kada je u pitanju negiranje genocida i pozivanje na otcepljenje Republike Srpske. Iako će ti glasovi biti češći, često ponavljajte da oni predstavljaju najlošije što iz Srbije može do vas da dođe. Očekujem da će postati praksa podnošenja predloga zakona, rezolucija i deklaracija protiv integriteta BiH, ali me ne bi čudilo da se i ukine Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici. Jedno je sigurno, Vučić će često koristiti rast desnih partija da plaši Brisel koji ga pritiska da se dođe do rešenja s Prištinom, ali i druga regionalna pitanja kao što su granice sa susedima, procesuiranje ratnih zločinaca i inicijativa Otvoreni Balkan.


BUKA: Jedan od narodnih poslanika, prema sadašnjim rezultatima, biće unuk Draže Mihailovića, hoće li to dodatno kontaminirati javni prostor nedemokratskim idejama?

Neka nam je Mihailović živ i zdrav, a kakve će ideje doneti, nadajmo se samo da neće četnike uprezati da nacistima na noge dovodi ponovo Kragujevčane na streljanje.