"Asanž razmišljao da se ubije, iznova i iznova gledao snimak Praljka"

Doktorka Sondra Krozbi, koja je osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža obilazila u ekvadorskoj ambasadi, ispričala je sudu da je on imao misli o suicidu.

BUKA portal / 25. Septembar 2020

 

Prema njenim riječima, Asanž je iznova i iznova gledao snimak kako haški osuđenik Slobodan Praljak u sudnici ispija otrov, prenio je RTS.

Bivši general-pukovnik Hrvatske vojske Slobodan Praljak je 2017. godine u haškoj sudnici, nekoliko trenutaka nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina, ispio otrovnu tečnost iz bočice. On je preminuo u bolnici dva sata po ispijanju otrova.

Snimak ovog događaja više puta je gledao osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, ispričala je dr Sondra Krozbi koja je obilazila Asanža u ambasadi.

Ona je tokom saslušanja za Asanžovo izručenje ispričala da je primjetila veliko pogoršanje psihičkog i fizičkog stanja Asanža tokom boravka u ambasadi, gdje je čekao azil od Ekvadora kako ne bi bio izručen SAD.

Dr Sondra Krozbi rekla je da joj je tokom posjete u februaru 2018. godine Asanž ispričao da misli o samoubistvu, te da o tome razmišlja "vrlo namjerno" i "bindžuje" snimak Praljka u Hagu.

Asanž je više puta pauzirao snimak i analizirao Praljkov izraz lica dok vrši samoubistvo, ispričala je doktorka Sondra Krozbi, profesor medicine na Univerzitetu u Bostonu.

Psihijatri i branioci Džulijana Asanža upozorili su prije nekoliko dana da bi on mogao da pokuša da se ubije ako bude poslat Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za špijunažu.

Saslušanje o izručenju je počelo 7. septembra i trebalo bi da traje do početka oktobra, a očekuje se da će sudiji Vanesi Baraitser biti potrebne nedjelje ili čak i mjeseci da donese odluku.

 

(RTS)


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.