<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Američki gigant Tesla odabrao Sarajevo za lokaciju: Evo šta će se graditi

Ekonomija

Američki gigant Tesla ima namjeru graditi takozvani superpunjač u Sarajevu, a već ima nekoliko pojedinačnih uređanja za punjenje električnih automobila u BiH, piše BiznisInfo.

28. januar 2019, 9:21

Kompanija je uvrstila Sarajevo na listu gradova u kojima će graditi ovo postrojenje. Superpunjač (Supercharger) je mjesto na kojem se obično nalazi više uređaja za superbrzo punjenje električnih automobila.

Mreža ovakvih superpunjača se nalazi širom zapadne Evrope, a u našem regionu najviše će ih biti u Hrvatskoj, uglavnom duž jadranske obale.

U ostalim zemljama jugoistočne Evrope ima (ili će ih biti) mnogo manje takvih stanica. Tako će u BiH biti samo jedna, u Srbiji tri, u Makedoniji jedna, a u Crnoj Gori ih neće biti.

Sarajevo je potvrđeno kao lokacija, i navodi se da je vrijeme otvaranja „uskoro“.

Osim superpunjača, Tesla ima i mrežu pojedinačnih uređaja (Destination Charging) koji se postavljaju na privatnim površinama.

U BiH postoje tri takve lokacije. Jedna je hotel Residence Inn by Marriott Sarajevo, druga Tarcin Forest Resort & Spa – MGallery by Sofitel u Tarčinu, a treća Hotel Tesla u Banjaluci.

Tesla zasad ne planira u BiH graditi salone za prodaju ili servisne centre.

Osim toga, u BiH već ima nekoliko drugih jedinica za punjenje električnih automobila.

Elektroprivreda BiH postavlja nekoliko takvih punionica, uglavnom ispred svojih objekata.

ProCredit Bank prva je banka u Bosni i Hercegovini koja ispred zgrade Uprave ima instaliran punjač za električna vozila.

Ranije smo pisali i da će četiri velika svjetska proizvođača i distributera automobila – BMW, Daimler, Ford i Porsche, graditi u BiH mrežu punionica za električna vozila. Četiri kompanije uključile su tako Bosnu i Hercegovinu u svoj veći plan gradnje mreže punionica širom Evrope.

 

BiznisInfo