<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Saopštenje Delegacije Evropske unije: Program ERASMUS+

Napominjemo da će neke od drugih aktivnosti budućeg programa Erasmus+ (2014-2020) biti otvorene za BiH. Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH nešto učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom. Aktivnosti u okviru bivšeg programa Erasmus Mundus Action 1 će ostati na raspolaganju – Zajednički program na nivou master i doktorskih studija, uključujući stipendije; aktivnosti iz Action 2 – Saradnja i razmjena projekata sa institucijama visokog obrazovanja; te Tempus – aktivnosti usmjerene prema institucionalnoj reformi u obrazovnom sektoru.

17. decembar 2013, 12:00

Govoreći o učešću Bosne i Hercegovine u budućem programu ERASMUS+ 2014-2020, portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie je izjavio:

"Da bi učestvovala u nekim od aktivnosti u okviru budućeg programa ERASMUS+ (2014-2020), Bosna i Hercegovina bi trebalo da potpiše sporazum sa Evropskom komisijom i uplati odgovarajući finansijski doprinos. To je odgovornost vlasti BiH i to ostaje pitanje koje one moraju da riješe.

No, napominjemo da će neke od drugih aktivnosti budućeg programa Erasmus+ (2014-2020) biti otvorene za BiH. Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH nešto učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom. Aktivnosti u okviru bivšeg programa Erasmus Mundus Action 1 će ostati na raspolaganju – Zajednički program na nivou master i doktorskih studija, uključujući stipendije; aktivnosti iz Action 2 – Saradnja i razmjena projekata sa institucijama visokog obrazovanja; te Tempus – aktivnosti usmjerene prema institucionalnoj reformi u obrazovnom sektoru.

To je moguće zahvaljujući finansijskom grantu datom jednostrano od strane Evropske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH. Dodatno, EU će osigurati finansiranje mobilnosti mladih radnika, organizacija mladih i mladih ljudi iz BiH.

Ipak, puno učestvovanje u programu Erasmus, na istim osnovama sa zemljama-članicama EU je konačni cilj za  BiH i mi ćemo nastaviti da radimo na tome."

Napomena za urednike

1. Ukoliko bi vlasti BiH mogle postići zajednički stav, zemlja bi bila u mogućnosti da učestvuje u dijelovima takozvanih Centralizovanih akcija, što bi po prvi put otvorilo mogućnosti Erasmusa za čitav jedan novi obrazovni nivo – osnovne i srednje škole.

2. Jedna od najvažnijih  karakteristika u vezi sa tim je raspoloživost virtuelnog povezivanja učionica u Bosni i Hercegovini sa onima u EU putem eTwinning-a. Ova elektronska platforma može podržati virtuelno neograničen broj projekata i aktivnosti u oblasti saradnje putem sigurnog prostora na Internetu. Slična elektronska platforma se uspostavlja kako bi povezala nastavnike i učenje u obrazovanju odraslih. Evropske mreže dovode Bosnu i Hercegovinu u kontakt sa kolegama u Evropskoj uniji i to je jedna od koristi sporazuma o djelomičnom učešću u programu Erasmus+. Vlasti BiH se do sada nisu izjasnile o interesovanju za potpisivanje sporazuma i učestvovanje u ovim aktivnostima. To bi trebalo biti hitno urađeno, jer će u suprotnom ove prilike biti propuštene.

Vezani tekstovi:

Studenti iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Tuzle najavljuju proteste za subotu

Dokumenti: Vlada RS, Mladi SNSD i Erasmus program.