<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Studenti iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Tuzle najavljuju proteste za subotu

Studenti iz BiH za subotu najavljuju proteste, jer su ljuti zbog zbog nemogućnosti konkurisanja za stipendije iz programa ERASMUS+. Protest je zakazan u Sarajevu ispred Parlamentarne skupštine BiH, Banjaluci ispred Narodnog pozorišta RS, u Tuzli na Trgu slobode i Mostaru na Španskom trgu. Svi protesti će biti održani u 11 časova.

17. decembar 2013, 12:00

"Studentima Bosne i Hercegovine je upravno onemogućeno učešće u programima razmjename u zemljama Evropske Unije, za narednih 7 godina! Studenti Bosne i Hercegovine su osuđeni na to da do 2020. godine ne mogu volontirati kroz najpoznatiji evropski volonterski servis EVS! Hiljade studenata Bosne i Hercegovine će ostati bez prava na apliciranje za stipendije iz programa ERASMUS+ kojem Bosna i Hercegovina nije pristupila zbog unutrašnjih političkih nesuglasica!", stoji u najavi protesta na društvenim mrežama.

Ističu da je hiljadama studenata ovo bila jedina šansa za sticanjem iskustva u Evropi! Studenti će sada ostati prepušteni na milost i nemilost biroima za zapošljavanje, te nekvalitetnom i neuređenom BH sistemu obrazovanja!

"Bolonja podrazumijeva mobilnost koja nam je upravo onemogućena za narednih 7 godina! Pored svega što nam vladajuće strukture svakodnevno priređuju svojim neradom, nestručnošću, i kvazipolitikom vođenom iskrivljenim sistemom vrijednosti, pored obrazovnog sistema koji radi svog (ne)kvaliteta jedva opstaje, pored tržišta rada koje negira postojanje više od 50% obrazovanih mladih ljudi, pored svega ovoga, država Bosna i Hercegovina nam oduzima POSLJEDNJU PRILIKU za usavršavanjem, kvalitetnim obrazovanjem, i razmjenom iskustava sa mladima iz Evrope i svijeta!", kažu studenti

Napominju da se embargo ne stavlja na mlade, jer mladi uzvraćaju udarac!

"Stoga vas pozivamo na revolucionarne demonstracije protiv samovolje političkog vrha Bosne i Hercegovine! Pozivamo mlade i stare, zaposlene i nezaposlene, žene i muškarce, djecu i penzionere, pozivamo sve nacije i sve etničke grupe, pozivamo svakog građanina i svaku građanku Bosne i Hercegovine!", kažu studenti.

Online peticija za uključenje BiH u ERASMUS+ program EU može se potpisati ovdje.

Vezani tekstovi

Dokumenti: Vlada RS, Mladi SNSD i Erasmus program.

Saopštenje Delegacije Evropske unije: Program ERASMUS+