<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trio osvojio Nobelovu nagradu za fiziku

Za malene svjetlosne impulse koji hvataju promjene u atomima

03. oktobar 2023, 2:31

Naučnici Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku 2023. za stvaranje nevjerovatno kratkih pulseva svjetlosti koji mogu uhvatiti procese unutar atoma i molekula, u radu koji bi mogao unaprijediti medicinsku dijagnostiku i elektroniku.

Nobelova akademija rekla je da su njihove studije dale čovječanstvu nove alate za istraživanje kretanja elektrona unutar atoma, gdje se promjene događaju u nekoliko desetinki atosekunde - jedinica toliko kratka da u jednoj sekundi ima onoliko atosekundi koliko je bilo sekundi od rađanje svemira.

Nagradu, koja je ove godine povećana na 11 miliona švedskih kruna (oko milion dolara), dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauka.

"Sposobnost generisanja atosekundnih impulsa svjetlosti otvorila je vrata na malom, izuzetno malom vremenskom rasponu, a takođe je otvorila vrata u svijet elektrona", rekla je Eva Olsson, članica Odbora za izbor Nobelove nagrade za fiziku.

Nekada se mislilo da se te promjene u elektronima ne mogu vidjeti, ali upotreba atosekundnih impulsa to je promijenila, dodala je.

Moguće su primjene u oblastima kao što je nova in vitro dijagnostička tehnika za otkrivanje karakterističnih molekularnih tragova bolesti u uzorcima krvi.