<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svečano otvorena XXIII godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti UNIBL

Izložba se može pogledati svakog radnog dana u redovno radno vrijeme fakulteta sve do 1. oktobra 2024. godine.

13. juni 2024, 12:24

U kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, sinoć je otvorena godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje su najboljima u akademskoj 2023/24. godini uručene nagrade. Godišnja izložba predstavlja kulminaciju neumorne posvećenosti, kreativnog izražavanja i vizije talentovane generacije mladih umjetnika, saopšteno je na otvaranju.

Komisija za dodjelu nagrada na katedri za Grafiku Akademije umjetnosti odlučila je da Nagradu Akademije umjetnosti za grafiku dodijeli studentkinji četvrte godine Nikolini Sumonja.

Nagrada za crtež/studiju na prvoj godini studija dodjeljuje se Lani Zavišić.

Nagrada za crtež/studiju na drugoj godini studija dodjeljuje se Neveni Stančić.

Nagrada za grafiku izvedenu u visokoj štampi dodjeljuje se Staši Pećanac.

Nagrada za grafiku izvedenu u dubokoj štampi dodjeljuje se Katarini Borojević.

Katedra za grafiku pohvaljuje studente: Mariju Čenić, Dunju Šipka, Viktora Vranješa, Sonju Ćurić, Maju Lazić, Mariu Babić, Katarinu Jokanović, Vladimira Tomića, Milicu Vrhovac i Danila Paukovića.

Komisija za dodjelu nagrada na Katedri za Slikarstvo i intermedijalnu umjetnost Akademije umjetnosti odlučila je da Nagradu za Slikarstvo Akademije umjetnosti dodijeli studentkinji Bojani Dakić.

Nagrada za intermedijalnu umjetnost na završnoj godini studija  dodjeljuje se Marijani Đaković.

Nagrada za crtež na završnoj godini studija dodjeljuje se Tijani Janković.

Nagrada za studiju/crtež na prvoj godini studija, smjer Slikarstvo i intermedijalna umjetnost, dodjeljuje se Neveni Miletić.

Nagrada za studiju/crtež na prvoj godini studija, smjer Grafički dizajn, dodjeljuje se Katarini Drobić.

Nagrada za studiju/crtež na prvoj godini studija, smjer Animirani film, dodjeljuje se Nastasji Adamović.

Nagrada za studiju/sliku na drugoj godini studija, na smjeru Slikarstvo i intermedijalna umjetnost, dodjeljuje se Milici Vrhovac.

Nagrada za studiju/sliku na drugoj godini studija, na smjeru Grafički dizajn, dodjeljuje se Vladimiru Tomiću.

Nagrada za studiju/sliku na drugoj godini studija, na smjeru Animirani film, dodjeljuje se Anji Milinković.

Komisija za dodjelu nagrade ,,Dr Goran V. Janković” na Katedri za Grafčki dizajn Akademije umjetnosti odlučila je da Nagradu za rad iz oblasti grafičkog dizajna dodijeli studentkinji četvrte godine studija Katarini Nikić.

Komisija za dodjelu Nagrade za Fotografiju odlučila je da se Nagradu dodijeli studentkinji Ani Korićanac.

Godišnja izložba je veoma važan događaj jer povezuje kulturne institucije Republike Srpske sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, budući da svi vodeći muzeji, galerije i kulturni centri formiraju sopstvene komisije koje studentima Akademije dodjeljuju nagrade za najbolje autorske radove.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske dodjeljuje Nagradu za najbolji rad prvog ciklusa studija iz oblasti likovnih umjetnosti. Stručni žiri u sastavu – Lana Pavlović, viši kustos (predsjednik), Žana Vukičević, viši kustos (član) i Isidora Banjac, kustos (član), odlučio je da ovogodišnju Nagradu za najbolje radove na Godišnjoj izložbi studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci dodijeli Anastasiji Kladar, studentkinji završne godine smjera Intermedijalna umjetnost.

Kulturni centar Banski dvor dodjeljuje Nagradu najboljim studentima Akademije umjetnosti. Za oblast Slikarstvo, nagradu je dodijelio studentkinji četvrte godine studija Tijani Janković,  za oblast Grafika studentu četvrte godine studija Đorđu Kasagiću, za oblast Intermedijalne umjetnosti studentkinji Marijani Đaković, a za oblast Grafički dizajn Katarini Đaković.

Umjetnički savjet Galerije „UDAS“ u sastavu mr Milan Krajnović, predsjednik, mr Srđan Kosić, član, mr Tatjana Ratković Bosnić, član, mr Maja Bataković, član i Zdravko Krulj, član  dodjeljuje Nagradu za najbolje radove iz oblasti Slikarstva studentkinji četvrte godine, Mariji Babić a iz oblasti Grafike studentu četvrte godine Janisu Segiću.

Javna ustanova Matični muzej Kozare iz Prijedora dodjeljuje otkupnu Nagradu za grafiku studentkinjama treće godine studija Jani Vuksan i Nataši Bubalo.

Nagrada „Galerije Sreten Stojanović“ iz Prijedora u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se za oblast Slikarstva studentkinji treće godine studija Milici Radojčić, a za oblast Grafike studentu četvrte godine studija Dušanu Mušiću. Plakete će biti uručene studentima na otvaranju samostalne izložbe u Galeriji.

Nagrada Zavičajnog muzeja Gradiška u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se studentkinji četvrte godine Smjera za slikarstvo Bojani Dakić.

Umjetnički savjet Galerije Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši dodjeljuje nagradu u vidu organizovanja samostalne izložbe  studentkinji četvrte godine Smjera za slikarstvo Maji Lazić i studentkinji četvrte godine Smjera za grafiku Nikolini Sumonja.

Nagrada Galerije ,,Vagon'' u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se studentkinji treće godine Smjera za intermedijalnu umjetnost Ivani Ružić i studentkinji treće godine  Smjera za slikarstvo Vladimirki Velaga.

Nagrada Vizitor centra Pecka u vidu rezidencijalnog programa dodjeljuje se studentkinji treće godine Smjera za slikarstvo Vladimirki Velaga.

Za manifestacije koje organizujemo oduvijek smo imali podršku, razumijevanje i interesovanje Univerziteta i rektorata jer je nemjerljiv značaj koji Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci postiže u kulturnom i umjetničkom prostoru Republike Srpske. Manifestacijom poput ove uvećavamo ugled, ne samo Akademije, već i Univerziteta u cjelini. Umjetnost je dokaz neograničene slobode ljudskog duha, a današnja izložba je još jednom to i potvrdila.

Za one koji su propustili svečano otvaranje, podsjećamo da se postavka nalazi na više lokacija: zgrada Akademije umjetnosti i Rektorata, objektat iza zgrade Akademije umjetnosti, prostorije Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i u Galeriji Studentskog kulturnog centra, na Filozofskom fakultetu i u ateljeu 2.20 u zgradi Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana u redovno radno vrijeme fakulteta sve do 1. oktobra 2024. godine.