<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusija izdala potjernicu za ukrajinskom pobjednicom Evrovizije

Rusija je izdala potjernicu za ukrajinskom pjevačicom koja je pobijedila na Evroviziji 2016. godine, prenijele su u ponedeljak ruske novinske agencije.

20. novembar 2023, 6:49

Prema bazi podataka ministarstva unutrašnjih poslova, na koju su se pozvale agencije, Susana Džamaladinova se potražuje zbog kršenja krivičnog zakona.

Nezavisni vebsajt Medijazona, koji prati opoziciju i pitanja ljudskih prava, prenio je da je protiv Džamaladinove podignuta optužnica u okviru zakona - usvojenog prošle godine - kojim se zabranjuje širenje takozvanih lažnih informacija o ruskoj vojsci i borbama u Ukrajini.

Džamaladinova, koja nastupa pod imenom Džamala, tatarskog je porijekla sa Krima. Pobijedila je na Evroviziji sa pjesmom "1944", što je naslov koji aludira na godinu kada je Sovjetski Savez masovno deportovao Tatare sa Krima.

Pobijedila je gotovo tačno dvije godine pošto je Rusija aneksirala Krim, za vrijeme političke nestabilnosti u Ukrajini. Većina zemalja aneksiju smatra nelegalnom.

Rusija je protestovala što je Džamali bilo dozvoljeno da nastupa sa tom pjesmom, navodeći da su se time prekršena pravila Evrovizije protiv političkog govora. Međutim, u pjesmi se ne kritikuju konkretno Rusija ili Sovjetski Savez, mada ima i tih implikacija s obzirom na to da počinje stihovima: "Kada stranci dolaze, dolaze u vašu kuću, ubijaju vas sve i kažu ‘nismo krivi’”.