Lozinke koje je lako pogoditi, neažuriranje antivirusnih softvera i
davanje osobnih podataka tko zna kome najčešće su greške koje mnogi od
nas čine. Nekima se dogodi i da se zaborave odlogirati iz mailova i
Facebooka kad ih koriste na tuđim računalima. Uz sve te uređaje koje
koristimo na različitim lokacija, teško je pratiti kad i gdje smo se
logirali na društvene mreže i e-mail.
Srećom, postoji način da
saznate njuška li vašim profilom sljedeća osoba koja koristi to
računalo, ili čak vaš znatiželjni bivši partner ili partnerica.
Evo
kako: kad se prijavite na Facebook (bilo na telefonu, tabletu ili
računalu) idite na Postavke> Sigurnost> Gdje ste prijavljeni.
Kliknite Edit i na ekranu će vam se prikazati svi uređaji na kojima ste trenutno logirani.
Ne
samo to, već ćete moći vidjeti koristi li se vaš Facebook na računalu
ili pametnom telefonu, a otkrivena je i IP adresa te posljednje vrijeme
kad je određeni uređaj korišten za pristup vašem Facebooku.
Ako
primijetite nešto što vam daje razlog za zabrinutost da netko njuška
vašim profilom, postoji način da zaustavite neželjene prijave. Uz svaku
sesiju nalazi se gumb “Završetak aktivnosti”, kojim možete prekinuti sve
neželjene prijave.
Možete se zaštiti i u budućnosti. Postavite
upozorenja koja će se oglasiti svaki put kad se netko pokuša logirati na
vaš Facebook. Idite na Postavke> Sigurnost> Login Alerts, gdje se
te obavijesti mogu postaviti.
Za dodatnu zaštitu možete dodati
još jednu razinu odobrenja. Idite na Postavke> Sigurnost> Login
Alerts> Odobrenja, gdje možete dodati još jedan korak u prijavama,
odnosno kod koji će vam stizati na mobitel prilikom logiranja, piše Index.