SATIRA

Lideri vladajućih stranaka zatražili od birača da spuste cijene svojih glasova na dan izbora

Lideri vodećih vladajućih stranaka u BiH javno su zatražili od birača da spuste cijene svojih glasova na dan izbora u nedjelju 2. oktobra.

28. septembar 2022, 10:02

“U proteklih mjesec dana ja sam vama podijelio sto-dvjesto miliona maraka iz budžeta: mladima po 100 maraka, višečlanim porodicama po 750, nezaposlenoj djeci poginulih boraca čak po 1.000 maraka i što šta još, al’ sve to, kako mi javljaju, možda neće biti dovoljno za moju i našu pobjedu na izborima. Mislim da to nije fer sa vaše strane, a ja sam se toliko istrošio! Pa i meni je inflacija, nije samo vama!? Pitate li vi dal’ ja mogu isfinansirat’ našu pobjedu po ‘vakim cijenama? Pa, neki dan sam čak i djeci u Ugljeviku morao dijeliti smotuljke po pedeset evra, da roditelji lijepo vide za koga da glasaju u nedjelju. I opet nekima nije dosta! Ima li gdje kraja vašoj nezajažljivosti? Zato vas fino molim da na dan izbora snizite cijene vaših glasova, jer ste me već skupo koštali do sad. Još po 100-200 maraka bi’ mog’o podnijeti, al’ sve preko toga, džaba vam bilo! Ako imate nekog boljeg da vas čuva i štiti, vi tražite, al’ odma’ da vam kažem: boljeg od mene nećete naći. Nit’ će vam ko više od mene platit’ vaš glas. Pa, vi sad gledajte šta ćete!”, napisao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na svom Tviter nalogu, obraćajući se biračima.

“Velika je sramota što nas birači ‘vako bezočno ucjenjuju samo koji dan pred izbore! Taman kad sam mislio da nam je pobjeda zagarantovana, čujem: birači ‘oće još! A dali smo vam stotine miliona maraka, nismo brojali ni ja ni ostali: dijelili smo vam i šakom i kapom, i u kampanji i prije kampanje, plus što smo obećali nakon izbora i daleko veće plate i mnogo više radnih mjesta. Sad ispade k’o da nismo ništa radili! Aman, ljudi moji, imal’ to još negdje da birači ‘vako besramno žele iskoristit svog vođu i najboljeg kandidata? Imate li vi obraza, osjećate li stid i sram? Ja lično i moja partija smo se načisto istrošili u ovoj kampanji, al’ možemo pronaći još malo novca da isfinansiramo vaše glasove u nedjelju, s tim da vas molim da malo spustite cijene. Spremni smo na pregovore sa svakim ponaosob, mi ćemo u nedjelju poslat naše emisare po vas da se dogovorimo, a ako nećete, onda ćemo drugačije razgovarat!”, poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović u objavi biračima na svom Fejsbuk profilu.

“Ja vama već tri desetljeća obilato pomažem i sada sam se svjesno žrtvovao da se ne kandidiram lično za Predsjedništvo BiH, ali sad tražim da zauzvrat podržite našu gospođu Borjanu Krišto i moju stranku. Javno vas molim da to učinite po razumnoj cijeni: vremena su teška za sve nas, za mene lično i mnogo teža nego za mnoge od vas i molim da se to poštiva! Moja last minute ponuda u nedjelju bit će 200 maraka za jedan glas! U tu cijenu je uračunata inflacija od 16 odsto, vaši troškovi dolaska do izbornoga mjesta i odlaska. Molim lijepo!”, istakao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović u otvorenom pismu biračima.

“Meni će možda zafalit nekol’ko tisuća glasova, ali ja ih ne mislim plaćat po basnoslovnim cijenama koje vi odredite. Nemamo ja novca za razbacivanje, pa da plaćam kol’ko ko zine da mu treba. Ma, hajte molim vas! Ako želite da vas ja i dalje predstavljam u Predsjedništvu BiH, molim da snizite vaše cijene koje su ionako već previsoke. A ako opet poskupište vaše glasove, skupo ćete mi to platit!”, poručio je lider DF-a Željko Komšić u saopštenju upućenom biračima.

Tekst je satiričnog karaktera