<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li ste znali koliko je moćan pesticid koji izbacuje grožđe usljed infekcije i za šta se koristi kao lijek?

SAVJETI DR. SOLAKOVIĆA

05. mart 2024, 2:41

U jednoj od svojih posljednjih objava na Facebooku dr. Emir Solaković govorio je o blagodetima domaćeg grožđa, tačnije o njegovoj učinkovitosti prtiv zrgušavanja krvi.

- Da li si znao da svaki put kad gljivična infekcija napadne grožđe, ono se tada brani izbacivanjem svog prirodnog zaštitnog pesticida, slično kao što ti stvaraš antitjela u svom organizmu za borbu protiv te infekcije? Ovaj biljni pesticid istovremeno je i lijek protiv zgrušavanja krvi - naveo je dr. Solaković te pojasnio:

- Na našu sreću, Japanci su taj izvanredan i efikasan spoj iz grožđa, nazvali resveratrol. Taj su resveratrol koncentrirali u lijek i u naučnim ispitivanjima otkrili su da on koči gomilanje krvnih pločica (trombocita), koje dovodi do nastanka krvnih ugrušaka. 

Da znaš i ovo - pola lilograma domaćeg grožđa može sadrežavati onoliko resvaratrola koliko i jedna do dvije čaše crnog vina - dodao je na kraju dr. Solaković.