<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bio nominovan za Oskara: Umro reditelj koji je 30 dana jeo samo hranu iz Mekdonaldsa i o tome snimio film

25. maj 2024, 12:25

Umro je Morgan Sperlok, redatelj, bivši voditelj na CNN-u i autor dokumentarca Super Size Me o McDonald'su zbog kojeg je bio nominovan za Oskara.

Pedesetdvogodišnji Sperlok preminuo je u Njujorku, okružen porodicom i prijateljima, objavljeno je u porodičnom saopštenju. Sperlok je preminuo nakon borbe s rakom, prenosi Index.

Sperlokova redateljska karijera bila je poprilično raznolika. Ipak, najpoznatiji je bio po Super Size Me, kojim je 2004. podstakao raspravu o odnosu Amerike prema fast foodu. Za potrebe filma je 30 dana jeo samo hranu iz Mekdonaldsa kako bi se što realnije približio prehrambenim navikama prosječnog Amerikanca. Tvrdio je da se tokom tog perioda udebljao 15 kilograma te da je obolio od depresije.

Snimio je i satirični dokumentarac o potrazi za Osamom bin Ladenom, režirao koncertni film benda One Direction te snimio film o Homeru Simpsonu i bejzbolu. Nekoliko je godina bio voditelj CNN-ovog serijala Morgan Spurlock Inside Man.

Godine 2017. priznao je da je seksualno uznemiravao žene.

Kako je tad rekao, htio je biti iskren o svojoj prošlosti pa je, umjesto da čeka da ga neko optuži, sam odlučio progovoriti o svom neprihvatljivom ponašanju u prošlosti. Na svom blogu napisao je da je on bio dio problema.

“Dok sjedim i gledam kako padaju junak za junakom, muškarac za muškarcem zbog toga kako su se ponašali u prošlosti, ne pitam se ko je sljedeći, nego kad će doći po mene”, napisao je.