Studenti RS:Republika Srpska treba da se otcijepi od BiH!

Čak 72 odsto studenata Univerziteta u Banjaluci smatra da Republika Srpska treba da se otcijepi od BiH, pokazalo je veliko istraživanje grupe studenata četvrte godine Fakulteta političkih nauka koje je sprovedeno krajem prošle godine.

28. januar 2013

Obimno istraživanje, koje je dostavljeno listu Press RS, trajalo je od 15. novembra do 15. decembra prošle godine.

Ispitano je 500 studenata kojima je postavljeno tridesetak pitanja o statusu RS i BiH, poverenju u političare i institucije, odnosu prema religiji, vlastitom i drugim narodima, zadovoljstvu životom i zainteresovanošću za politiku. Odgovori su pokazali da studenti uglavnom nemaju poverenja u institucije Srpske i njene političare, kao i da su prilično skeptični po pitanju opstanka BiH.

Studenti se gotovo dvotrećinskom većinom protive ulasku BiH u Evropsku uniju, a čak četiri petine nije za ulazak ove zemlje u NATO. U analizi dobijenih rezultata studenti su se posvetili ukrštanjima odgovora na pojedina pitanja i iz svega izvukli vrlo zanimljive zaključke.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, interesantno je da je čak 47 odsto anketiranih odgovorilo da ne vjeruje ni jednom od njih.

S druge strane, istraživači su razdvojili pitanje povjerenja i imidža, pa tako među petnaestak političara najbolji imidž ima predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Istovremeno, najnepopularniji političar među studentima je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

U istraživanju je ispitan i imidž predsjednika RS Milorada Dodika za koga oko 37 odsto ima povoljno, 33 odsto nepovoljno, dok 27 odsto nema nikakvo mišljenje. O lideru SDS-a i vođi opozicije Mladenu Bosiću nikakvo mišljenje nema čak 44 odsto ispitanih.

Blizu 36 odsto ispitanih kao najveći nacionalni ponos izdvaja slavnu prošlost srpskog naroda, dok se oko 24 odsto pronalazi u uspjesima sportista.

Navedeno istraživanje je je pokazalo da je preko 85 odsto studenata u određenom stepenu religiozno. Njih 60 odsto ima povjerenja u crkvu, što je više od bilo koje druge institucije. Više od 72 odsto ispitanika uopšte nema povjerenja u svjetovne institucije što, tvrde studenti, dovodi do zaključka se gubi nada u realnu politiku.