Osobe s niskim IQ-om češće mrze druge rase i narode

Istraživanje koje je proveo tim uglednih profesora na Univerzitetu Brock u Kanadi pokazalo je da su osobe koje imaju niži stepen inteligencije sklone rasizmu, odnosno mržnji prema drugim rasama i narodima, navodi portal LiveScience.

02. juli 2013, 12:00

Naime, studija kanadskih profesora objavljena u magazinu “Psychological Science” pokazala je kako postoji snažna povezanost između predrasuda, niskog stepena inteligencije i konzervativnih ideologija, piše Anadolija.

Kanadski profesori na čelu sa Gordonom Hodsonom naučno su dokazali da se predrasude i mržnja češće pojavljuju kod osoba koje simpatišu desničarske ideologije, poput socijalnog konzervativizma i autoritarizma, kao i kod osoba koje imaju manje dodira sa drugim i drugačijim.

“Koristeći uzorak od 15.874 osobe u Velikoj Britaniji, pokazali smo da djeca sa nižim stepenom opće inteligencije (IQ), u kasnijoj životnoj dobi postaju mnogo sklonija predrasudama i netoleranciji prema drugom i drugačijem te se obično pronalaze u konzervativnim ideologijama”, izjavio je profesor Hodson.

Socijalni konzervatizam je politička ideologija koja zagovara očuvanje svega onoga što se može nazvati tradicionalnim vrijednostima. Također, socijalni konzervatizam nerijetko podržava i nacionalizam koji isključuje drugo i drugačije.

“Konzervativne ideologije zagovaraju strogu hijerarhiju i otpor promjenama što su osobine koje doprinose jačanju predrasuda i netolerancije kod ljudi”, smatra Hodson.

Profesor Briain Nosek koji je, također, učestvovao u navedenoj studiji, istakao je da su rezultati studije pokazali kako nemogućnost djece sa nižom inteligencijom da shvate i prihvate mišljenja drugih, posebno osoba koje pripadaju drugoj naciji ili klasi, jasno pokazuju da će se nekada tokom života prikloniti desničarskim ideologijama.

Kako bi utvrdili moguću povezanost između visine inteligencije i političke orijentacije, kanadski profesori su ispitanike, između ostalog, pitali o njihovom mišljenju o ulozi žena u društvu i utjecaju ustanova na promociju autoriteta.vijest-x.com