<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napad na LGBTIQA aktivistkinje i aktiviste udruženja Okvir

Udruženje Okvir je danas (27.03.2013.) poslalo saopštenje za javnost o napadu koji se desio u nedjelju uveče 24.03.2013. godine.

28. mart 2013, 12:00

Kako stoji u saopštenju, grupa od petnaestak osoba fizički i verbalno je napala aktivistkinje i aktiviste udruženja Okvir. Napad se desio u blizini zgrade Predsjedništva BiH. Osobe koje su učestvovale u napadu, starosne dobi između 18 i 25 godina, pratile su akitvistkinje i aktiviste udruženja Okvir i fizički ih napali, dobacivajući seksističke, ksenofobne i homofobne komentare, uz nanošenje fizičkih povreda: „Ubij pedere!“ i „Pola stranci, pola pederi!“

Udruženje Okvir je o ovom napadu odmah obavijestilo policiju, kao i Amnesty International, Vijeće Evrope, OHR i OSCE. U saopštenju između ostalog stoji da „udruženje Okvir šalje jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te podsjećaju vlasti da trebaju aktivno da se zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

Ovo je još jedan u nizu napada čiji je motiv zločin iz mržnje prema LGBT osobama u BiH. Podsjećamo da se u decembru  2012. godine desio napad počinjen iz mržnje u Mostaru. Ovi događaji pokazuju na kojem je stepenu nivo homofobije u BiH.

Sarajevski otvoreni centar se također pridružuje i oštro osuđuje ovaj, kao i sve slične zločine iz mržnje, počinjene na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i traži od svih nivoa vlasti da reaguju i javno osude ovaj zločin, te da u budućnosti adekvatno reaguju na sve slučajeve diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama.